Sklad Jeka Petanu več kot vsem drugim

Foto: Žurnal24 (Foto: Žurnal24)
Naložbe. Polovico vsega denarja za podjetniške obveznice dvema podjetjema Bojana Petana.
Oglej si celoten članek

Sklad za financiranje razgradnje Jedrske elektrarne Krško (Jek) desetkrat bolj zaupa Bojanu Petanu kot Telekomu. V obveznice Državne založbe Slovenije (DZS), ki jo Petan vodi, in Dela prodaje, ki jo prevzema, je namreč vložil skoraj devet milijonov, za Telekomove pa namenil le 700 tisoč evrov. Hkrati podatki kažejo, da Petanu zaupajo bolj kot vsem drugim podjetjem skupaj. Več kot pol vsega denarja, ki ga vlagajo v podjetniške obveznice, so zaupali njemu.

“Izjemno visoka izpostavljenost do DZS in Dela prodaje zagotovo ni skladna z načelom skrbnosti; zelo verjetno je sklad vpisal velik kos izdaje, kar je dodatna koncentracija. Na evrskem obvezniškem trgu obstaja veliko atraktivnejših izdaj enake ročnosti, ki so bolj likvidne in enako manj oziroma enako tvegane,” pravi poznavalec. Po njegovi oceni bi morale biti obresti za nedavno izdane desetletne obveznice (to naj bi bila tudi DZS) med sedem in osem 
odstotkov.

Sklad je bil pred nakupom “Petanovih” obveznic z dobrimi štirimi milijoni evrov precej izpostavljen do skupine KD Matjaža Gantarja. Obveznic Poteze Skupine so sicer kupili le za pol milijona evrov, ampak je zaradi prisilne poravnave “vprašanje, kakšno poplačilo bodo vlagatelji sploh 
dobili”.

Z ministrstva za gospodarstvo včeraj niso odgovorili na vprašanje, ali so že prejeli revizijo poslovanja sklada in ali je pokazala kakšne nepravilnosti pri naložbeni politiki.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.