Slovenija
26 ogledov

Sklad Jeka Petanu več kot vsem drugim

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Naložbe. Polovico vsega denarja za podjetniške obveznice dvema podjetjema Bojana Petana.

Sklad za financiranje razgradnje Jedrske elektrarne Krško (Jek) desetkrat bolj zaupa Bojanu Petanu kot Telekomu. V obveznice Državne založbe Slovenije (DZS), ki jo Petan vodi, in Dela prodaje, ki jo prevzema, je namreč vložil skoraj devet milijonov, za Telekomove pa namenil le 700 tisoč evrov. Hkrati podatki kažejo, da Petanu zaupajo bolj kot vsem drugim podjetjem skupaj. Več kot pol vsega denarja, ki ga vlagajo v podjetniške obveznice, so zaupali njemu.

“Izjemno visoka izpostavljenost do DZS in Dela prodaje zagotovo ni skladna z načelom skrbnosti; zelo verjetno je sklad vpisal velik kos izdaje, kar je dodatna koncentracija. Na evrskem obvezniškem trgu obstaja veliko atraktivnejših izdaj enake ročnosti, ki so bolj likvidne in enako manj oziroma enako tvegane,” pravi poznavalec. Po njegovi oceni bi morale biti obresti za nedavno izdane desetletne obveznice (to naj bi bila tudi DZS) med sedem in osem 
odstotkov.

Sklad je bil pred nakupom “Petanovih” obveznic z dobrimi štirimi milijoni evrov precej izpostavljen do skupine KD Matjaža Gantarja. Obveznic Poteze Skupine so sicer kupili le za pol milijona evrov, ampak je zaradi prisilne poravnave “vprašanje, kakšno poplačilo bodo vlagatelji sploh 
dobili”.

Z ministrstva za gospodarstvo včeraj niso odgovorili na vprašanje, ali so že prejeli revizijo poslovanja sklada in ali je pokazala kakšne nepravilnosti pri naložbeni politiki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.