Skrivnostna podražitev bencina

Foto: Žurnal24 Ob polnoči so se cene naftnih derivatov dvignile. (Foto: BOBO)
Cene naftnih derivatov so se ta teden dvakrat zvišale. Za liter dizelskega goriva boste od srede odšteli skoraj evro.
Oglej si celoten članek

Cene naftnih derivatov so se prvič spremenile v torek, drugič pa v sredo. Za liter neosvinčenega 98-oktanskega bencina je po novem treba odšteti 1,033 evra, za liter kurilnega olja pa 0,521 evra. Liter najbolj prodajanega 95-oktanskega bencina je po novem vreden 1,008 evra, dražje pa je tudi dizelsko gorivo, katerega cena za liter je 0,989 evra.

Vodja službe za odnose z javnostmi pri Petrolu, Aleksandar Salkić, je za zurnal24.si pojasnil, da so se naftni derivati res podražili. Dizel se je podražil za en cent, 95-oktanski za dva centa in 98-oktanski bencin za en cent. Na vprašanje, zakaj niso podražitev javno objavili, je povedal: "To boste morali pa vprašati ministrstvo za finance. Mi objavljamo zgolj podražitve, ki se nanašajo na podražitve na trgu goriv." Razlog tokratnih podražitev se skriva v vladni uredbi o povišanju članarin za naftne rezerve.

Vlada je novo uredbo, po kateri se zviša trošarina za dizel, v ponedeljek objavila v uradnem listu, sprejela pa jo je konec aprila. Začela je veljati v torek. Pojasnili so, da zakon daje pooblastilo vladi za zmanjšanje ali povečanje trošarine v skladu z ekonomsko politiko Slovenije. V skladu s tem pooblastilom lahko vlada poviša ali zniža trošarino za največ 50 odstotkov zneska, ki je določen z zakonom.

Zaradi povečane porabe goriv v lanskem letu je bilo treba povečati obseg tekočih goriv v blagovnih rezervah, je pojasnil minister Franc Križanič. To povečanje je vlada vnesla v ceno, tako da se je prispevek za plačevanje posebnega nadomestila za izvrševanje gospodarske javne službe oblikovanja obveznih rezerv nafte in njenih derivatov zvišal za deset odstotkov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.