Slovenija
1 ogledov

Skrivnostna podražitev bencina

Ob polnoči so se cene naftnih derivatov dvignile. (Foto: BOBO) Žurnal24 main
Cene naftnih derivatov so se ta teden dvakrat zvišale. Za liter dizelskega goriva boste od srede odšteli skoraj evro.

Cene naftnih derivatov so se prvič spremenile v torek, drugič pa v sredo. Za liter neosvinčenega 98-oktanskega bencina je po novem treba odšteti 1,033 evra, za liter kurilnega olja pa 0,521 evra. Liter najbolj prodajanega 95-oktanskega bencina je po novem vreden 1,008 evra, dražje pa je tudi dizelsko gorivo, katerega cena za liter je 0,989 evra.

Vodja službe za odnose z javnostmi pri Petrolu, Aleksandar Salkić, je za zurnal24.si pojasnil, da so se naftni derivati res podražili. Dizel se je podražil za en cent, 95-oktanski za dva centa in 98-oktanski bencin za en cent. Na vprašanje, zakaj niso podražitev javno objavili, je povedal: "To boste morali pa vprašati ministrstvo za finance. Mi objavljamo zgolj podražitve, ki se nanašajo na podražitve na trgu goriv." Razlog tokratnih podražitev se skriva v vladni uredbi o povišanju članarin za naftne rezerve.

Vlada je novo uredbo, po kateri se zviša trošarina za dizel, v ponedeljek objavila v uradnem listu, sprejela pa jo je konec aprila. Začela je veljati v torek. Pojasnili so, da zakon daje pooblastilo vladi za zmanjšanje ali povečanje trošarine v skladu z ekonomsko politiko Slovenije. V skladu s tem pooblastilom lahko vlada poviša ali zniža trošarino za največ 50 odstotkov zneska, ki je določen z zakonom.

Zaradi povečane porabe goriv v lanskem letu je bilo treba povečati obseg tekočih goriv v blagovnih rezervah, je pojasnil minister Franc Križanič. To povečanje je vlada vnesla v ceno, tako da se je prispevek za plačevanje posebnega nadomestila za izvrševanje gospodarske javne službe oblikovanja obveznih rezerv nafte in njenih derivatov zvišal za deset odstotkov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.