Slaba banka: Če ne dobi novega davkoplačevalskega denarja, ji grozi bankrot

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) zaradi pripojitve Probanke in Factor bank, ki bi že morale biti v likvidaciji, potrebuje dodatnih 50 milijonov evrov proračunskega denarja.
Oglej si celoten članek

Denar bo morala v obliki dokapitalizacije prispevati država, sicer bo DUTB insolventna, pišejo na Siolu in dodajajo, da je odgovornost za to na strani Banke Slovenije, ki je to dejstvo zamolčala ob sanaciji bank leta 2013. 

Foto: Anže Petkovšek Ljubljanska poslovalnica Probanke Tri leta po tem, ko je Banka Slovenije Factor banko in Probanko poslala v nadzorovano likvidacijo, postaja jasno, da bo končni račun njunega zaprtja za davkoplačevalce bistveno višji, kot je bilo ocenjeno in javnosti sporočeno v letu 2013.

Upravni odbor DUTB je pred dobrima dvema mesecema vladi poslal poročilo o predvideni pripojitvi obeh bank iz katerega je razvidno, da bo DUTB zaradi pripojitve Factor banke in Probanke ustvarila dodatno izgubo v višini med 40 in 50 milijoni evrov.

Foto: Anže Petkovšek Ljubljanska poslovalnica Factor banke

Pokriti jo bo morala država in to z vplačilom dodatnega kapitala. Če tega ne bo storila, bo DUTB, ki jo je država ustanovila za prodajo "nasedlega" premoženja bank, tudi uradno insolventna (to pomeni, da ji bo dejansko grozil stečaj), še pišejo na Siolu.

Banka Slovenije zavajala?

Ko je Banka Slovenije septembra 2013 imenovala izredni upravi Factor banke in Probanke, je guverner Boštjan Jazbec zatrdil, da bosta obe banki prenehali delovati v postopku nadzorovane likvidacije. To po zakonodaji pomeni, da bi moralo biti v njunih bilancah dovolj premoženja za poplačilo vseh njunih obveznosti.

Foto: Anže Petkovšek Banka Slovenije

A dokumenti razkrivajo, da so revizorji Pricewaterhouse Coopers in Deloitte pri pregledu posojil in ostalega premoženja obeh bank odkrili, da bo morala DUTB oblikovati dodatne rezervacije v skupni višini do 40 milijonov evrov.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 29

  • 21:42 19. April 2016.

    A si prepričan, da je JJ imel taki DUTB v mislih, kot so ga levaki "spravili v pogon" ??? Močno …

  • 19:54 19. April 2016.

    Vse čestitke lopovi, presegate vse lopove tega sveta.

  • 17:59 19. April 2016.

    namesto tistih "pogoltnih švedov", je danes na slabi banki n- domačih voluharjev in cca 200 iz faktor banke !!!<br />res …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.