Slovenija
33 ogledov

Slaba banka: Če ne dobi novega davkoplačevalskega denarja, ji grozi bankrot

DUTB Anže Petkovšek
Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) zaradi pripojitve Probanke in Factor bank, ki bi že morale biti v likvidaciji, potrebuje dodatnih 50 milijonov evrov proračunskega denarja.

Denar bo morala v obliki dokapitalizacije prispevati država, sicer bo DUTB insolventna, pišejo na Siolu in dodajajo, da je odgovornost za to na strani Banke Slovenije, ki je to dejstvo zamolčala ob sanaciji bank leta 2013. 

Ljubljanska poslovalnica Probanke | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Tri leta po tem, ko je Banka Slovenije Factor banko in Probanko poslala v nadzorovano likvidacijo, postaja jasno, da bo končni račun njunega zaprtja za davkoplačevalce bistveno višji, kot je bilo ocenjeno in javnosti sporočeno v letu 2013.

Upravni odbor DUTB je pred dobrima dvema mesecema vladi poslal poročilo o predvideni pripojitvi obeh bank iz katerega je razvidno, da bo DUTB zaradi pripojitve Factor banke in Probanke ustvarila dodatno izgubo v višini med 40 in 50 milijoni evrov.

Ljubljanska poslovalnica Factor banke | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Pokriti jo bo morala država in to z vplačilom dodatnega kapitala. Če tega ne bo storila, bo DUTB, ki jo je država ustanovila za prodajo "nasedlega" premoženja bank, tudi uradno insolventna (to pomeni, da ji bo dejansko grozil stečaj), še pišejo na Siolu.

Banka Slovenije zavajala?

Ko je Banka Slovenije septembra 2013 imenovala izredni upravi Factor banke in Probanke, je guverner Boštjan Jazbec zatrdil, da bosta obe banki prenehali delovati v postopku nadzorovane likvidacije. To po zakonodaji pomeni, da bi moralo biti v njunih bilancah dovolj premoženja za poplačilo vseh njunih obveznosti.

Banka Slovenije | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

A dokumenti razkrivajo, da so revizorji Pricewaterhouse Coopers in Deloitte pri pregledu posojil in ostalega premoženja obeh bank odkrili, da bo morala DUTB oblikovati dodatne rezervacije v skupni višini do 40 milijonov evrov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 29
 • Zmago 21:42 19.april 2016.

  A si prepričan, da je JJ imel taki DUTB v mislih, kot so ga levaki "spravili v pogon" ??? Močno dvomim !!

 • Avatar čavez
  čavez 19:54 19.april 2016.

  Vse čestitke lopovi, presegate vse lopove tega sveta.

 • valerijakregar 17:59 19.april 2016.

  namesto tistih "pogoltnih švedov", je danes na slabi banki n- domačih voluharjev in cca 200 iz faktor banke !!!res optimalizacija po balkansko !!!!!ker šveda nista hotela ščititi naših "kočevskih medvedov" in njih ukradene lastnine, sta morala oditi !<br ...prikaži več />plenjenje in skrivanje ukradlih milijonov, se z njunim odhodom nadaljuje v spregi s politiko !