Sledijo pozivu o nekaznovanju

Foto: Žurnal24 (Foto: Saša Despot)
Slovenski policisti naj bi – po besedah sindikata – sledili njihovemu pozivu o nekaznovanju.
Oglej si celoten članek

Sindikat policistov Slovenije je – kot smo poročali že včeraj – pozval policiste, naj v duhu reševanja krize omilijo kaznovanje. Pri tem so izpostavili, da gre za tiste prekrške, za katere lahko policisti v skladu z zakonom izrečejo bodisi denarno kazen bodisi zgolj opozorilo.

V osmih mesecih letošnjega leta so policisti izrekli 33.470 opozoril. Natančneje, za opozorila za katere prekrške gre, ne vodijo evidenc.

Na sindikatu so nam danes povedali, da so s strani sindikalnih zaupnikov dobili informacije, da je poziv naletel na izjemno pozitiven odziv. "Rekel bi, da bo večina policistov sledila pozivu, saj smo tudi pred njim s strani policistov na terenu dobili precej namigov v tej smeri," nam je povedal sekretar sindikata Borut Jakopin.

To seveda ne pomeni, da imajo prekrškarji proste poti za divjanje ali kakršnokoli ogrožanje, ki bi tako ostalo nekaznovano. Gre za tiste prekrške – še enkrat –, za katere zakon predvideva tudi zgolj opozorilo.

Čelade, varnostni pasovi, luči...
Na naše vprašanje Generalni policijski upravi, za katere natančno prekrške gre, odgovarjajo, da policisti v skladu z zakonom lahko opozorilo namesto kazni izrečejo v primerih, če je storjeni prekršek neznatnega pomena in če policist oceni, da je glede na pomen dejanja opozorilo zadosten ukrep.

Policisti lahko izrečejo opozorilo na primer za prekrške v zvezi z uporabo varnostnega pasu, uporabo čelade, če voznik pri sebi nima dokumentov, s katerimi dokazuje pravico do vožnje, uporabo odsevnega jopiča na avtocesti, uporabo smernika, neprižgane luči podnevi in podobno,“ so nam odgovorili z Generalne policijske uprave.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.