Slovenija
7 ogledov

Sledijo pozivu o nekaznovanju

(Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Slovenski policisti naj bi – po besedah sindikata – sledili njihovemu pozivu o nekaznovanju.

Sindikat policistov Slovenije je – kot smo poročali že včeraj – pozval policiste, naj v duhu reševanja krize omilijo kaznovanje. Pri tem so izpostavili, da gre za tiste prekrške, za katere lahko policisti v skladu z zakonom izrečejo bodisi denarno kazen bodisi zgolj opozorilo.

V osmih mesecih letošnjega leta so policisti izrekli 33.470 opozoril. Natančneje, za opozorila za katere prekrške gre, ne vodijo evidenc.

Na sindikatu so nam danes povedali, da so s strani sindikalnih zaupnikov dobili informacije, da je poziv naletel na izjemno pozitiven odziv. "Rekel bi, da bo večina policistov sledila pozivu, saj smo tudi pred njim s strani policistov na terenu dobili precej namigov v tej smeri," nam je povedal sekretar sindikata Borut Jakopin.

To seveda ne pomeni, da imajo prekrškarji proste poti za divjanje ali kakršnokoli ogrožanje, ki bi tako ostalo nekaznovano. Gre za tiste prekrške – še enkrat –, za katere zakon predvideva tudi zgolj opozorilo.

Čelade, varnostni pasovi, luči...
Na naše vprašanje Generalni policijski upravi, za katere natančno prekrške gre, odgovarjajo, da policisti v skladu z zakonom lahko opozorilo namesto kazni izrečejo v primerih, če je storjeni prekršek neznatnega pomena in če policist oceni, da je glede na pomen dejanja opozorilo zadosten ukrep.

Policisti lahko izrečejo opozorilo na primer za prekrške v zvezi z uporabo varnostnega pasu, uporabo čelade, če voznik pri sebi nima dokumentov, s katerimi dokazuje pravico do vožnje, uporabo odsevnega jopiča na avtocesti, uporabo smernika, neprižgane luči podnevi in podobno,“ so nam odgovorili z Generalne policijske uprave.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.