Slovenca na Hrvaškem tihotapila stare violine

Foto: carina.gov.hr
Foto: carina.gov.hr
Hrvaški cariniki so na cestninski postaji Karamatići nedaleč od Ploč v južni Dalmaciji v nedeljo slovenskima državljanoma začasno odvzeli tri violine zaradi suma tihotapljenja starih inštrumentov.
Oglej si celoten članek

Violine so iz 17. in 18. stoletja, Slovenca pa naj bi kršila hrvaški zakon o zaščiti in ohranitvi kulturne dediščine.

Foto: carina.gov.hr violine Foto: carina.gov.hr violine Cariniki so v nedeljo ustavili avtomobil s slovenskima državljanoma. Med pregledom vozila so našli dve violini. Zaradi videza in napisov na glasbilih so posumili, da gre za kulturno dediščino, in so ju začasno odvzeli.

Inštrumente so predali inšpektorjem ministrstva za kulturo. Na konservatorskem oddelku v Dubrovniku bodo ugotovili njun status.

Hrvaški zakon o zaščiti in ohranitvi kulturne dediščine predvideva različne denarne kazni za kršenje določil o nepooblaščeni uporabi kulturne dediščine ali če se je ne prijavi. Višina kazni za fizične osebe je v teh primerih od 2000 do 10.000 kun (od 263 do 1315 evrov).

Foto: carina.gov.hr violine

dezurni@zurnal24.si 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 09:14 16. Februar 2016.

    Kje piše , da jih nista kupila v BiH ! Men je počasi zadosti vaših prepisovanj novic , ne da …

  • 07:51 12. Februar 2016.

    mogoče sta violine odpeljala samo v restavratorsko delavnico, domov.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.