Slovenija > Črna kronika
63 ogledov

Slovenca na Hrvaškem tihotapila stare violine

violine carina.gov.hr
Hrvaški cariniki so na cestninski postaji Karamatići nedaleč od Ploč v južni Dalmaciji v nedeljo slovenskima državljanoma začasno odvzeli tri violine zaradi suma tihotapljenja starih inštrumentov.

Violine so iz 17. in 18. stoletja, Slovenca pa naj bi kršila hrvaški zakon o zaščiti in ohranitvi kulturne dediščine.

violine | Avtor: carina.gov.hr carina.gov.hr
violine | Avtor: carina.gov.hr carina.gov.hr
Cariniki so v nedeljo ustavili avtomobil s slovenskima državljanoma. Med pregledom vozila so našli dve violini. Zaradi videza in napisov na glasbilih so posumili, da gre za kulturno dediščino, in so ju začasno odvzeli.

Inštrumente so predali inšpektorjem ministrstva za kulturo. Na konservatorskem oddelku v Dubrovniku bodo ugotovili njun status.

Hrvaški zakon o zaščiti in ohranitvi kulturne dediščine predvideva različne denarne kazni za kršenje določil o nepooblaščeni uporabi kulturne dediščine ali če se je ne prijavi. Višina kazni za fizične osebe je v teh primerih od 2000 do 10.000 kun (od 263 do 1315 evrov).

violine | Avtor: carina.gov.hr carina.gov.hr

dezurni@zurnal24.si 

Komentarjev 2
  • Žurnalček 09:14 16.februar 2016.

    Kje piše , da jih nista kupila v BiH ! Men je počasi zadosti vaših prepisovanj novic , ne da bi pti temu vsaj z levim krauželčkom možgan pomislili , če novica drži ali pa zna biti mal za lase ...prikaži več privlečena. Ni jih ustavila Carina , saj so prišli iz BiH , ker violine niso bile pravno Hrvaške ampak kasneje z smešno obtožbo ! A ja še to , RH je država iz dveh delov , ki jo seka 22km teritorij in država BiH , ravno tu blizu !

  • malonaokoli 07:51 12.februar 2016.

    mogoče sta violine odpeljala samo v restavratorsko delavnico, domov.