Slovenci bomo zagotavljali 2,5 milijarde

Foto: Žurnal24 Franc Kri%C5%BEani%C4%8D
Slovenija mora za zagotovitev stabilnosti evra zagotoviti skoraj dve in pol milijarde evrov, je razbrati iz pojasnila ministra za finance Križaniča.
Oglej si celoten članek

France Križanič je pojasnil delež Slovenije v družbi za zagotavljanje stabilnosti evra, ki bo zagotavljala do 440 milijard evrov potencialnih posojil v primeru, da bodo skupni evropski valuti grozile podobne krize, kot je bila nedavna grška.

 

V družbo bo Slovenija najprej prispevala nekaj 100.000 evrov kapitala, potem pa bo treba za vsako odprto kreditno linijo ustvariti tudi sklad denarnih rezerv.

Križanič je povedal, da bo Slovenija v družbi prisotna s 0,4711-odstotnim deležem, kar nanese 2,07284 milijarde evrov. Vendar pa mora vsaka članica območja evra ob vsaki posamezni izdaji poroštev zagotoviti poroštvo v višini 120 odstotkov svojega deleža, zato delež Slovenije glede na te Križaničeve besede naraste na 2,4874 milijarde evrov poroštev.

 

"Ti deleži se vedno računajo od osnovnega deleža Slovenije v kapitalu Evropske centralne banke, ki znaša 0,3288 odstotka. Pri pomoči Grčiji je bil delež večji, ker so sodelovale samo države z evrom in Grčija ni sodelovala, zato smo prišli na 0,4848 odstotka," je še razložil način zagotavljanja sredstev.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.