Slovenija
19 ogledov

Slovenci bomo zagotavljali 2,5 milijarde

Franc Kri%C5%BEani%C4%8D Žurnal24 main
Slovenija mora za zagotovitev stabilnosti evra zagotoviti skoraj dve in pol milijarde evrov, je razbrati iz pojasnila ministra za finance Križaniča.

France Križanič je pojasnil delež Slovenije v družbi za zagotavljanje stabilnosti evra, ki bo zagotavljala do 440 milijard evrov potencialnih posojil v primeru, da bodo skupni evropski valuti grozile podobne krize, kot je bila nedavna grška.

 

V družbo bo Slovenija najprej prispevala nekaj 100.000 evrov kapitala, potem pa bo treba za vsako odprto kreditno linijo ustvariti tudi sklad denarnih rezerv.

Križanič je povedal, da bo Slovenija v družbi prisotna s 0,4711-odstotnim deležem, kar nanese 2,07284 milijarde evrov. Vendar pa mora vsaka članica območja evra ob vsaki posamezni izdaji poroštev zagotoviti poroštvo v višini 120 odstotkov svojega deleža, zato delež Slovenije glede na te Križaničeve besede naraste na 2,4874 milijarde evrov poroštev.

 

"Ti deleži se vedno računajo od osnovnega deleža Slovenije v kapitalu Evropske centralne banke, ki znaša 0,3288 odstotka. Pri pomoči Grčiji je bil delež večji, ker so sodelovale samo države z evrom in Grčija ni sodelovala, zato smo prišli na 0,4848 odstotka," je še razložil način zagotavljanja sredstev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.