Slovenci Hrvatom prodajali smrtonosne dodatke

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Hrvaško ministrstvo za kmetijstvo je iz prodaje umaknilo prehranska dopolnila za športnike Jack3d in Lipo-6 Black, ki so jih na njihovem trgu prodajala slovenska podjetja. Izdelki povzročajo tudi srčno in možgansko kap.
Oglej si celoten članek

Omenjene izdelke so prek spleta hrvaškim potrošnikom prodajala slovenska podjetja ROLNet, Ponos Invest, MNI in T.H.E.

Sestavine lahko povzročijo kap

Po poročanju hrvaškega portala tportal so omenjene dodatke iz prodaje umaknili, ker vsebujejo nedovoljeno sestavino 1,3-dimetilanilamin (DMAA). Sestavino lahko na dopolnilih navajajo z različnimi imeni in je uvrščena v skupino substituiranih fenilatilaminov, ki imajo psihoaktivne učinke. Sestavina lahko negativno vpliva na delovanje srca in možganov. Učinkuje tudi na centralni živčni sistem in je še posebej v kombinaciji s kofeinom lahko zelo nevarna za zdravje. Otežuje dihanje in povzroča visok tlak, bolečine v prsih in celo srčno ter možgansko kap.

Prepovedana prodaja tudi v Sloveniji

Oba izdelka sta bila konec julija odpoklicana tudi s slovenskega tržišča, pišejo Slovenske novice. Omenjena dodatka sta v Sloveniji sicer prepovedana. Zveza potrošnikov Slovenije poziva vse, ki imajo izdelek s prepovedano sestavino 1,3-dimetilanilamin doma, da naj ga takoj prenehajo uporabljati. "Potrošnikom, ki so kupili katerikoli izdelek, ki vsebuje omenjeno sestavino, svetujemo, naj ga ne uporabljajo ter naj ga vrnejo na mesto nakupa ali zavržejo," so zapisali na spletni strani.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.