Slovenija
29 ogledov

Slovenci Hrvatom prodajali smrtonosne dodatke

vitamini, kapsule Žurnal24 main
Hrvaško ministrstvo za kmetijstvo je iz prodaje umaknilo prehranska dopolnila za športnike Jack3d in Lipo-6 Black, ki so jih na njihovem trgu prodajala slovenska podjetja. Izdelki povzročajo tudi srčno in možgansko kap.

Omenjene izdelke so prek spleta hrvaškim potrošnikom prodajala slovenska podjetja ROLNet, Ponos Invest, MNI in T.H.E.

Sestavine lahko povzročijo kap

Po poročanju hrvaškega portala tportal so omenjene dodatke iz prodaje umaknili, ker vsebujejo nedovoljeno sestavino 1,3-dimetilanilamin (DMAA). Sestavino lahko na dopolnilih navajajo z različnimi imeni in je uvrščena v skupino substituiranih fenilatilaminov, ki imajo psihoaktivne učinke. Sestavina lahko negativno vpliva na delovanje srca in možganov. Učinkuje tudi na centralni živčni sistem in je še posebej v kombinaciji s kofeinom lahko zelo nevarna za zdravje. Otežuje dihanje in povzroča visok tlak, bolečine v prsih in celo srčno ter možgansko kap.

Prepovedana prodaja tudi v Sloveniji

Oba izdelka sta bila konec julija odpoklicana tudi s slovenskega tržišča, pišejo Slovenske novice. Omenjena dodatka sta v Sloveniji sicer prepovedana. Zveza potrošnikov Slovenije poziva vse, ki imajo izdelek s prepovedano sestavino 1,3-dimetilanilamin doma, da naj ga takoj prenehajo uporabljati. "Potrošnikom, ki so kupili katerikoli izdelek, ki vsebuje omenjeno sestavino, svetujemo, naj ga ne uporabljajo ter naj ga vrnejo na mesto nakupa ali zavržejo," so zapisali na spletni strani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.