Pomembno vpliva na občutje sreče

Foto: Profimedia fotografija je simbolična družina
Pojem sreče je težko izmeriti, še večja težava je najti aktualne podatke o sreči med prebivalstvom.
Oglej si celoten članek

Po zadnji lestvici Svetovnega poročila o sreči lahko sklepamo, da ima Slovenija še nekaj prostora za izboljšave, saj smo na 33. mestu.

Čeprav gre za poročilo z letnico 2020, gre za podatke pridobljene v letu 2018. Sodeč po lestvici, so najsrečnejši na Finskem, pred nami so denimo tudi Avstrija (9. mesto), Nemčija (17. mesto), ZDA (18. mesto) in Italija (30. mesto). Smo pa daleč pred vzhodno in južno sosedo, Madžarska je na 53. mestu, Hrvaška pa na 79.

Glas generacije Bodi srečen in osreči najbližje

Srečnih šest Slovencev od desetih

Na podlagi objave Statističnega urada RS je bilo po zadnjih podatkih, ki sicer veljajo za leto 2018, ves čas ali večinoma srečnih skoraj šest od desetih Slovencev. “To je nekoliko manj od povprečja v celotni EU-28. Bilo pa je v Sloveniji nekoliko manj kot v celotni EU-28 tudi takih, ki so se počutili srečne redkokaj ali nikoli,” dodajajo.

“Ali se počutimo srečne ali ne, je odvisno od veliko dejavnikov. Marsikaj se da pojasniti z ekonomskim stanjem v državi, ne pa vsega,” opisujejo na Statističnem uradu in dodajajo, da občutka sreče ne ustvarjata le blaginja v državi in finančno stanje posameznika. Sreča je odvisna tudi od zdravja, splošnega zadovoljstva z življenjem in medsebojnimi odnosi.

 

Najbolj srečni cenijo odnose

Zanimivo je, da so osebe, ki so bile srečne ves čas ali večino časa, med merjenimi zadovoljstvi ocenile z najvišjo povprečno oceno osebne odnose: “To pomeni, da dobri odnosi s prijatelji, sorodniki, sosedi, kolegi na delovnem mestu pomembno vplivajo na občutje sreče."

Povprečna samoocena zadovoljstva z osebnimi odnosi s sorodniki, prijatelji, sosedi, kolegi na delovnem mestu je v Sloveniji v 2018 znašala 8,6. S tem podatkom se je Slovenija, skupaj z Irsko, Malto in Avstrijo uvrstila v sam vrh med članicami EU-28.

SURS

Zadovoljstvo z osebnimi odnosi je bilo med preostalimi merjenimi zadovoljstvi ocenjeno z najvišjo povprečno oceno: "Povprečna samoocena splošnega zadovoljstva z življenjem je znašala 7,3 (v EU-28: 7,3), s prostim časom 7,2 (tega podatka za EU-28 še ni), s finančnim stanjem gospodinjstva pa 6,3 (v EU-28: 6,6)."

V oktobru kuhamo srečo

Kot prikazuje Valikonova raziskava #Novanormalnost, se z večanjem potrjenih primerov okužb z novim koronavirusom, večata tudi pesimizem in strah pri ljudeh.

V petek objavljeni Valiconovi raziskavi kar 83 odstotkov vprašanih ocenjuje, da gre situacija na slabše, pred dvema tednoma je bilo takih 79 odstotkov. "Delež zaskrbljenih je približno isti kot prejšnji teden, se je pa malenkost spremenilo razmerje med odgovori – povečal se je delež teh, ki so zaskrbljeni na splošno, na račun deleža zaskrbljenih zaradi drugih stvari. Po drugi strani je ocena situacije bolj pozitivna kot pred dvema tednoma, saj jo kot tako ocenjuje 47 odstotkov, prejšnji teden je bilo takih 39 odstotkov," so navedli avtorji raziskave.

Foto: Epa Jesen

 

 

 

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.