Slovenija
2420 ogledov

Pomembno vpliva na občutje sreče

družina Profimedia fotografija je simbolična
Pojem sreče je težko izmeriti, še večja težava je najti aktualne podatke o sreči med prebivalstvom.

Po zadnji lestvici Svetovnega poročila o sreči lahko sklepamo, da ima Slovenija še nekaj prostora za izboljšave, saj smo na 33. mestu.

Čeprav gre za poročilo z letnico 2020, gre za podatke pridobljene v letu 2018. Sodeč po lestvici, so najsrečnejši na Finskem, pred nami so denimo tudi Avstrija (9. mesto), Nemčija (17. mesto), ZDA (18. mesto) in Italija (30. mesto). Smo pa daleč pred vzhodno in južno sosedo, Madžarska je na 53. mestu, Hrvaška pa na 79.

Sreča Glas generacije Zdravje Bodi srečen in osreči najbližje

Srečnih šest Slovencev od desetih

Na podlagi objave Statističnega urada RS je bilo po zadnjih podatkih, ki sicer veljajo za leto 2018, ves čas ali večinoma srečnih skoraj šest od desetih Slovencev. “To je nekoliko manj od povprečja v celotni EU-28. Bilo pa je v Sloveniji nekoliko manj kot v celotni EU-28 tudi takih, ki so se počutili srečne redkokaj ali nikoli,” dodajajo.

“Ali se počutimo srečne ali ne, je odvisno od veliko dejavnikov. Marsikaj se da pojasniti z ekonomskim stanjem v državi, ne pa vsega,” opisujejo na Statističnem uradu in dodajajo, da občutka sreče ne ustvarjata le blaginja v državi in finančno stanje posameznika. Sreča je odvisna tudi od zdravja, splošnega zadovoljstva z življenjem in medsebojnimi odnosi.

Najbolj srečni cenijo odnose

Zanimivo je, da so osebe, ki so bile srečne ves čas ali večino časa, med merjenimi zadovoljstvi ocenile z najvišjo povprečno oceno osebne odnose: “To pomeni, da dobri odnosi s prijatelji, sorodniki, sosedi, kolegi na delovnem mestu pomembno vplivajo na občutje sreče."

Povprečna samoocena zadovoljstva z osebnimi odnosi s sorodniki, prijatelji, sosedi, kolegi na delovnem mestu je v Sloveniji v 2018 znašala 8,6. S tem podatkom se je Slovenija, skupaj z Irsko, Malto in Avstrijo uvrstila v sam vrh med članicami EU-28.

SURS

Zadovoljstvo z osebnimi odnosi je bilo med preostalimi merjenimi zadovoljstvi ocenjeno z najvišjo povprečno oceno: "Povprečna samoocena splošnega zadovoljstva z življenjem je znašala 7,3 (v EU-28: 7,3), s prostim časom 7,2 (tega podatka za EU-28 še ni), s finančnim stanjem gospodinjstva pa 6,3 (v EU-28: 6,6)."

V oktobru kuhamo srečo

Kot prikazuje Valikonova raziskava #Novanormalnost, se z večanjem potrjenih primerov okužb z novim koronavirusom, večata tudi pesimizem in strah pri ljudeh.

V petek objavljeni Valiconovi raziskavi kar 83 odstotkov vprašanih ocenjuje, da gre situacija na slabše, pred dvema tednoma je bilo takih 79 odstotkov. "Delež zaskrbljenih je približno isti kot prejšnji teden, se je pa malenkost spremenilo razmerje med odgovori – povečal se je delež teh, ki so zaskrbljeni na splošno, na račun deleža zaskrbljenih zaradi drugih stvari. Po drugi strani je ocena situacije bolj pozitivna kot pred dvema tednoma, saj jo kot tako ocenjuje 47 odstotkov, prejšnji teden je bilo takih 39 odstotkov," so navedli avtorji raziskave.

Janez Janša Slovenija Slovenija Janša, Hojs in Kacin povsem pogoreli

Zato bi radi v oktobru s prispevki in intervjuji raziskali, kaj je to sreča, kako jo kljub trenutnim težkim razmeram najti in kako osrečiti tiste, ki jih imamo najraje. 

Prav tako, kot je težko najti aktualne podatke o sreči med prebivalstvom, pa je težko poiskati tudi univerzalen recept za srečno življenje. Kljub temu so številne raziskave in strokovnjaki analizirali in iskali dejavnike, ki povečajo občutek sreče. Pomemben doprinos k sreči posameznika so po številnih raziskavah dobri odnosi, srečni pa se počutimo tudi tedaj, ko lahko osrečimo nekoga drugega.

Jesen | Avtor: Epa Epa

Zato smo se v mesecu oktobru na portalu Žurnal24.si združili s forumsko platformo Med.Over.Net in skupaj pripravili natečaj, kjer iščemo najboljše zgodbe z naslovom: Ko osrečim tebe, osrečim sebe. 

Nič se ne more primerjati z risanjem nasmehov na obraze tistih, ki jih imamo najraje. Prijavi se na nagradni natečaj in osreči sebe ter tiste, ki ti v življenju pomenijo največ. 

Prijavi se na nagradni natečaj na dnu strani in nam zaupaj svojo izkušnjo ali zgodbo o sreči. Z manj kot 1.500 znaki napiši, kako si nekoga osrečil in kako si se ob tem počutil. Povej nam, kako so tebe osrečili drugi in kaj ti je gesta pomenila. Naj srečne zgodbe dobijo glas in rodijo na tisoče novih.

Tri najboljše zgodbe po oceni žirije bodo partnerji projekta bogato obdarovali.

Pri Automatic servis bodo pisca zgodbe nagradili s svojim bogatim paketom, ki vsebuje modro nepremočljivo torbo AS šport, AS skodelico in pločevinko dišeče kave, kavno rjav dežnik AS in rdečo športno torbo: “Moj trentek dneva.” Tako boste lahko z bogatim paketom obdarili in razveselili celo družino ali prijatelje, kakšno praktično nagrado pa obdržali tudi zase. 

Loterija Slovenije bo najboljšemu piscu podarila čudovito stekleničko in brisačo Loterije Slovenija. Z dobro zgodbo si boste prislužili tudi loto listek, ki bo seveda vplačan tik pred podelitvijo nagrade. Tako Loterija Slovenije omogoča obdarovanje osebe, ki jo imate najraje, skupaj pa boste stiskali pesti, da se vama nasmehne sreča in si bosta privoščila novo hišo, stanovanje, vikend na morju, z avtomobili obdarila celo družino, začela z novim poslom ...   

Toyota bo nagrajencu za ves teden posodila čisto novega Yarisa, ki je unikatna mešanica progresivne hibridne tehnologije in oblike, ki se odlično znajde v mestu in na odprti cesti. Odlikuje ga premišljena zasnova, ki zagotavlja prostorno notranjost, nizko težišče in samozavestno cestno podobo. Novi Yaris je vedno pripravljen na akcijo. Doživite z njim svobodo v gibanju! 

Pri Toyoti vam bodo podarili tudi poln tank goriva.

In to ni vse! Ker je sreča najlepša tedaj, ko si jo delimo, bodo podarili tudi slastno večerjo za dva v izvrstni japonski restavraciji. 

Si se že prijavil na najbolj pozitivni nagradni natečaj? Naš nabiralnik sreče se hitro polni. Pohiti in opiši svojo izkušnjo s spodnjim obrazcem.