Slovenija bo jutri postala nevarna država

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Jutri bo Slovenija presegla mejo 40 aktivnih okužb na sto tisoč prebivalcev. To je meja, ki smo jo sami postavili za epidemiološko nevarne države, ki sodijo na rdeči seznam.
Oglej si celoten članek

Trenutno imamo 769 aktivno okuženih, kar pomeni, da imamo 36,7 aktivnih okužb na sto tisoč prebivalcev. Novih okužb je bilo 105, pred 14 dnevi jih je bilo 37. Ti niso več aktivno okuženi, zato je bil neto prirast aktivno okuženih včeraj 68. Če bi enak prirast imeli tudi jutri, bi Slovenija za las ostala pod mejo 40, če jih bo več, jo bo presegla. Mejo bomo presegli, če bo novih potrjenih okužb sto ali več.

Doslej smo ob sobotah opravili manj testov in zato odkrili tudi manj okužb, zato je zelo verjetno, da bomo mejo 40 presegli, ko bodo jutri objavljeni rezultati danes opravljenih testov.

Po danes objavljenih podatkih so včeraj odkrili 99 novih okužb, kar pomeni, da smo obstali pri 39,9 aktivnih okužbah na sto tisoč prebivalcev, ti pod mejo za nevarno državo. 

"Razmere so tako slabe, da nam ne ostane nič drugega, kot da državljane pozovemo, naj se čim prej vrnejo iz nevarne države. Ne glede na to, kakšne aranžmaje tam imajo. Stvari se hitro slabšajo in bodo še veliko slabše," je pred dobrimi tremi tedni, ko je številko 40 dosegla Hrvaška, dejal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin, razmere na Hrvaškem pa ocenil za dramatične. "Moramo biti realni in ugotoviti, da svojih razmer ne obvladujejo več, da epidemiološka služba tega ne zmore in se bodo težave pojavile tudi v njihovem zdravstvenem sistemu … Številke so take, da zahtevajo zelo trezno glavo in odločne in hitre poteze," je bil takrat jasen Kacin.

S takimi rezultati smo zdaj v zlati evropski sredini

A glede na stanje v Evropi, nam niti ne gre tako slabo, če države razvrstimo po 14-dnevni pojavnosti na sto tisoč prebivalcev, smo v zlati sredini, na 16. mestu med 29 državami. Kot lahko vidite na grafu, skoraj ni več držav, ki smo jih opredelili kot epidemiološko varne, torej z manj kot desetimi aktivnimi okužbami na sto tisoč prebivalcev.

Glede na stanje v soseščini smo celo precej dobri. Na Hrvaškem jih imajo 87, v Avstriji 64, na Madžarskem 55, pri nas 37, v Italiji pa 32.

Na Madžarskem so včeraj objavili, da so odkrili 916 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je največ od začetka pandemije. Tudi v Avstriji so včeraj poročali o 869 novih okužbah, kar je največ po koncu marca. Še nekaj dni nazaj so poročali o tristo primerih na dan. 

Slovenija v rdečem, a dve regiji sta zeleni

Večina Slovenije že v rdečem ali pa se rdeči barvi že približuje, veliki izjemi sta Obalno-kraška in Goriška regija, ki sta še v zelenem območju.

Kako zelo so se razmere poslabšale v zelo kratkem času, lepo kaže primerjava, s spodnjim grafom, ki upošteva podatke objavljene 4. septembra, torej vsega osem dni pred zgornjim grafom.

Kot smo poročali, je Evropska komisija predlagala poenotenje pravil za prehajanje meja v celotni EU. Takšni bi bili kriteriji za zelene in rdeče države.

Kakšne so razmere v svetu, lahko vidite na spodnjem zemljevidu, ki ga je objavil Evropski center za preprečevanje in nadzor bolezni. 

Foto: ECDC Zemljevid razširjenosti koronavirusa 12. septembra

janez.zalaznik@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 26

  • 08:27 16. September 2020.

    Celo poletje je bila odprta meja s Hrvaško, zdaj pa naj jaz masko 24h nosim?!? FU vlada!

  • 15:03 14. September 2020.

    Zahvala gre ljubiteljem južnega....

  • 00:46 14. September 2020.

    Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu >>> www.Sextis.fun

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.