Slovenija
30372 ogledov

Slovenija koraka proti rdečemu seznamu

Covid-19, UKC Ljubljana
1/3
Matej Povše za UKC LJ Covid-19, UKC Ljubljana
Slovenija s število okužb, kakršno je bilo včeraj, koraka proti rdečemu seznamu.

Včeraj smo poročali o 79 potrjenih novih okužbah v Sloveniji, kar je največ doslej od začetka epidemije. Število aktivnih okužb na sto tisoč prebivalcev je preseglo 28. A če se bo tak trend nadaljeval, bo Slovenija postala rdeča država.

Če bi imeli naslednjih 14 dni po 79 okuženih na dan, bi imeli čez dva tedna 53 aktivnih okužb na sto tisoč prebivalcev. Tako bi po lastnih kriterijih postali rdeča država, med rdeče države pa bi sodili tudi po novem predlogu Evropske komisije, ki je precej manj strog, a presenetljivo ne zaradi števila okužb, ampak zaradi prevelikega deleža pozitivnih testov.

Za zeleno državo ne izpolnjujemo nobenega pogoja

Predlog enotnega sistema za celotno EU, ki še ni sprejet in se lahko še spremeni, predvideva, da bi bile zelene države tiste, ki imajo manj kot 25 aktivnih okužb na sto tisoč prebivalcev in manj kot tri odstotke pozitivnih testov. Slovenija trenutno ne izpolnjuje ne enega ne drugega pogoja. Imamo namreč 28 aktivnih okužb, pri testih pa smo trenutno le tik nad mejo. V Sloveniji je bilo glede na včeraj objavljene podatke v zadnjih sedmih dneh pozitivnih 3,04 odstotka testov. S kriterijem števila opravljenih testov na sto tisoč prebivalcev v zadnjih sedmih dneh nimamo težav, v zadnjem tednu smo jih opravili 532, kar je več kot dvakrat toliko, kot predvideva predlog (250). 

Oranžne države bi bile tiste, kjer je nad 25 do 50 aktivnih okužb na sto tisoč prebivalcev in je v zadnjem tednu pozitivnih več kot tri odstotke vseh testov. Sem bi trenutno sodila Slovenija. Če je delež pozitivnih testov pod tri odstotke, bi država ostala oranžna, tudi če bi imela do 150 aktivnih primerov.

Države z več kot 150 aktivnimi okužbami na sto tisoč prebivalcev bi bile rdeče, poleg njih pa še države z nad 50 aktivnimi okužbami, če je delež pozitivnih testov več kot tri odstotke. Če se bo trend okrog 80 novih okužb na dan in se delež pozitivnih testov ne po znižal, bo Slovenija padla v rdečo skupino držav.

Predlog Evropske komisije upošteva tri kriterije: 

- število novih okužb na sto tisoč prebivalcev v zadnjih dveh tednih, pomembne meje 25, 50, 150; Slovenija trenutno 28

- delež pozitivnih testov v zadnjih sedmih dnevih, pomembna meja tri odstotke; Slovenija trenutno 3,04

- število opravljenih testov na sto tisoč prebivalcev, pomembna meja 250; Slovenija jih trenutno opravi več kot dvakrat toliko

Za potnike, ki prihajajo iz tveganih držav, Evropska komisija predlaga, da se jim odredi karantena ali test na covid-19. Za potnike iz oranžnih držav pa predlagajo, naj se jim države članice odredijo vsaj test.

Govorec vlade za covid-19 Jelko Kacin je včeraj po seji vladne krizne skupine dejal, da so govorili tudi tej o pobudi Evropske komisije za oblikovanje enotnih omejitev in dejal ,da bo Slovenija razprave v Bruslju 21. septembra pripravila svoje stališče. "Mislimo, da je dogovor o nekaterih stvareh mogoč. Če kje ne bo mogoč, pa bo Slovenija še naprej vztrajala na svojih odločitvah, da bi zamejila vnos od zunaj," je dejal Kacin.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • tomaz65 20:56 13.september 2020.

    Slovenijo j zajela panika po tem kar lazejo kacin in drugosvinjara ki si sprehaja po drzavi.

  • pesot27074 18:20 13.september 2020.

    Vsako uro plačam več kot 90 dolarjev na daljavo z dvema otrokoma doma.Nikoli nisem mislil,da bi to imel možnost,vendar moj najbližji spremljevalec s tem pridobi več kot 18 tisoč mesecev na mesec in me je prepričala, da poskusim. netprofit10.com

  • SonnyBlack 12:16 10.september 2020.

    korona je itak samo na papiru...nasi politiki pa so zeleni...kot nezr3lo sadje...v oceh nas navadnih nepombnezev pa so crni... boli njih kirac za koronijo in narod...zanima jih samo oblaet nad nami in kako nas zasuznjit...tak da vse maske in ti ...prikaži veči gestapovski ukrepi so brezpredmetni...