Slovenija: Nevarni delci še vedno v zraku

Foto: A. Š.
Foto: A. Š.
V prvi polovici dneva bo ponekod povprečna dnevna raven delcev PM10 v zraku še vedno visoka.
Oglej si celoten članek

Agencija RS za okolje (Arso) danes pričakuje postopno zmanjševanje onesnaženosti zraka s puščavskim prahom v celotni Sloveniji.

Kljub temu bo v prvi polovici dneva ponekod povprečna dnevna raven delcev PM10 še vedno visoka. V večjem delu Slovenije bo sicer onesnaženost zraka zmerna.

Opozorilo Arsa Po virusu še ta udarec. Česa takšnega ne pomnijo.

Zaradi oblaka saharskega prahu, ki je zajel večino Evrope, so v petek na vseh merilnih mestih po Sloveniji izmerili zelo visoke ravni delcev PM10, tudi okoli 400 mikrogramov delcev na kubični meter zraka. To je bistveno več od dnevne mejne vrednosti, ki je določena pri 50 mikrogramih na kubični meter zraka.

Takih razmer nismo vajeni

"Tako visokih vrednosti pri nas nismo vajeni," je ob tem za STA pojasnila direktorica urada za stanje okolja pri agenciji za okolje Janja Turšič, ki takšnih izmerjenih vrednosti pravzaprav ne pomni.

Napoved Vreme: Ponekod čisto prava zima, zapade lahko še 10 cm snega

Nenavadno pri tokratnih razmerah je po njenih besedah tudi, da je zaradi meteoroloških razmer saharski pesek nad Slovenijo prineslo z vzhoda, ponavadi ga namreč prinesejo južni oz. jugozahodni vetrovi.

Povišane ravni delcev PM10 v zraku sicer največkrat izmerimo v zimskem času, ko je to predvsem posledica kurjenja in prometa v povezavi z vremenskimi razmerami.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.