Slovenija
3125 ogledov

Slovenija: Nevarni delci še vedno v zraku

Sonce A. Š.
V prvi polovici dneva bo ponekod povprečna dnevna raven delcev PM10 v zraku še vedno visoka.

Agencija RS za okolje (Arso) danes pričakuje postopno zmanjševanje onesnaženosti zraka s puščavskim prahom v celotni Sloveniji.

Kljub temu bo v prvi polovici dneva ponekod povprečna dnevna raven delcev PM10 še vedno visoka. V večjem delu Slovenije bo sicer onesnaženost zraka zmerna.

Oblaki Opozorilo Arsa Slovenija Po virusu še ta udarec. Česa takšnega ne pomnijo.

Zaradi oblaka saharskega prahu, ki je zajel večino Evrope, so v petek na vseh merilnih mestih po Sloveniji izmerili zelo visoke ravni delcev PM10, tudi okoli 400 mikrogramov delcev na kubični meter zraka. To je bistveno več od dnevne mejne vrednosti, ki je določena pri 50 mikrogramih na kubični meter zraka.

Takih razmer nismo vajeni

"Tako visokih vrednosti pri nas nismo vajeni," je ob tem za STA pojasnila direktorica urada za stanje okolja pri agenciji za okolje Janja Turšič, ki takšnih izmerjenih vrednosti pravzaprav ne pomni.

Sneg na območju Kočevja Napoved Slovenija Vreme: Ponekod čisto prava zima, zapade lahko še 10 cm snega

Nenavadno pri tokratnih razmerah je po njenih besedah tudi, da je zaradi meteoroloških razmer saharski pesek nad Slovenijo prineslo z vzhoda, ponavadi ga namreč prinesejo južni oz. jugozahodni vetrovi.

Povišane ravni delcev PM10 v zraku sicer največkrat izmerimo v zimskem času, ko je to predvsem posledica kurjenja in prometa v povezavi z vremenskimi razmerami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice