Slovenija osvobaja Hrvaško

Slovenija bo umaknila zadržke tudi pri 4. poglavju, ki govori o svobodnem pretoku kapitala, nam je danes potrdil Pahor. To pomeni deblokado zadnjega poglavja.
Oglej si celoten članek

Slovenija Hrvaški na poti v EU ne bo več stala na poti. Premier Borut Pahor je danes po vladnem zasedanju namreč povedal, da bo po sklenitvi dogovora o nasledstvu Ljubljanske banke, ki ga bo podpisal hrvaški finančni minister Ivan Šuker, naša država umaknila zadržke še pri zadnjem poglavju, ki ga blokira. In sicer prostem pretoku kapitala, o katerem govori 4. poglavje.

Rešen problem zadnjih 20 let
Hrvaška je tako pripravljena, da se vprašanje deviznih varčevalcev reši skladno s 7. členom priloge C sporazuma o nasledstvu leta 2001, je še pojasnil Pahor. Ta člen določa rešitev vprašanja prevzema jamstev za stare devizne hranilne vloge na pogajanjih naslednic nekdanje Jugoslavije pod okriljem Banke za mednarodne poravnave v Baslu.

Kot je še dejal Pahor, so tako med državama zdaj našli rešitev za še zadnje veliko odprto vprašanje, ki je skoraj 20 let obremenjevalo odnose med državama. V Zagrebu je omenjeno novico potrdil podpredsednik hrvaške vlade in minister za finance Ivan Šuker.

Pahor je po današnji seji vlade pojasnil, da rešitev, ki sta jo dosegla s hrvaško premierko Jadranko Kosor, vprašanje varčevalcev rešuje skladno s členom, ki določa rešitev vprašanja prevzema jamstev za stare devizne hranilne vloge na pogajanjih naslednic nekdanje Jugoslavije pod okriljem Banke za mednarodne poravnave v Baslu.

Sodelovati bodo morale vse naslednice
Poznavalci sicer opozarjajo, da bodo pri reševanju vprašanja nekdanje LB v Baslu morale sodelovati vse naslednice nekdanje Jugoslavije, torej ne le Slovenija in Hrvaška, ampak tudi Makedonija, Bosna in Hercegovina ter Srbija, ki nastopa v imenu nekdanje Zvezne republike Jugoslavije.

Kot je znano, je dogovoru na poti doslej stal guverner hrvaške centralne banke Željko Rohatinski. A po poročanju STA je v pogovoru za revijo Bančni vestnik danes podprl julijski dogovor Kosorjeve in Pahorja.

Kot je po navedbah STA zagotovil, je poskušala Hrvatska narodna banka (HNB) v zadnjih letih že večkrat navezati določene stike s slovensko stranjo glede iskanja možnosti za dvostransko rešitev. "To potrjuje naš interes, da se problematika razreši v okvirih občih pravnih norm in ekonomske logike. Upam, da je ta pripravljenost obojestranska," njegove besede navaja agencija.
Foto: Žurnal24 pahor kosor bohinj

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.