Slovenija
18 ogledov

Slovenija osvobaja Hrvaško

Slovenija bo umaknila zadržke tudi pri 4. poglavju, ki govori o svobodnem pretoku kapitala, nam je danes potrdil Pahor. To pomeni deblokado zadnjega poglavja.

Slovenija Hrvaški na poti v EU ne bo več stala na poti. Premier Borut Pahor je danes po vladnem zasedanju namreč povedal, da bo po sklenitvi dogovora o nasledstvu Ljubljanske banke, ki ga bo podpisal hrvaški finančni minister Ivan Šuker, naša država umaknila zadržke še pri zadnjem poglavju, ki ga blokira. In sicer prostem pretoku kapitala, o katerem govori 4. poglavje.

Rešen problem zadnjih 20 let
Hrvaška je tako pripravljena, da se vprašanje deviznih varčevalcev reši skladno s 7. členom priloge C sporazuma o nasledstvu leta 2001, je še pojasnil Pahor. Ta člen določa rešitev vprašanja prevzema jamstev za stare devizne hranilne vloge na pogajanjih naslednic nekdanje Jugoslavije pod okriljem Banke za mednarodne poravnave v Baslu.

Kot je še dejal Pahor, so tako med državama zdaj našli rešitev za še zadnje veliko odprto vprašanje, ki je skoraj 20 let obremenjevalo odnose med državama. V Zagrebu je omenjeno novico potrdil podpredsednik hrvaške vlade in minister za finance Ivan Šuker.

Pahor je po današnji seji vlade pojasnil, da rešitev, ki sta jo dosegla s hrvaško premierko Jadranko Kosor, vprašanje varčevalcev rešuje skladno s členom, ki določa rešitev vprašanja prevzema jamstev za stare devizne hranilne vloge na pogajanjih naslednic nekdanje Jugoslavije pod okriljem Banke za mednarodne poravnave v Baslu.

Sodelovati bodo morale vse naslednice
Poznavalci sicer opozarjajo, da bodo pri reševanju vprašanja nekdanje LB v Baslu morale sodelovati vse naslednice nekdanje Jugoslavije, torej ne le Slovenija in Hrvaška, ampak tudi Makedonija, Bosna in Hercegovina ter Srbija, ki nastopa v imenu nekdanje Zvezne republike Jugoslavije.

Kot je znano, je dogovoru na poti doslej stal guverner hrvaške centralne banke Željko Rohatinski. A po poročanju STA je v pogovoru za revijo Bančni vestnik danes podprl julijski dogovor Kosorjeve in Pahorja.

Kot je po navedbah STA zagotovil, je poskušala Hrvatska narodna banka (HNB) v zadnjih letih že večkrat navezati določene stike s slovensko stranjo glede iskanja možnosti za dvostransko rešitev. "To potrjuje naš interes, da se problematika razreši v okvirih občih pravnih norm in ekonomske logike. Upam, da je ta pripravljenost obojestranska," njegove besede navaja agencija.

pahor kosor bohinj | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.