"Slovenija poskusni zajček"

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Lastniki podrejenih obveznic vložili pobudo za oceno ustavnosti zakona o bančništvu.
Oglej si celoten članek

Vseslovensko združenje malih delničarjev (VZMD) in Društvo Mali delničarji Slovenije (MDS) zahtevata ustavno presojo novele zakona o bančništvu. V VZMD, ki ga vodi Kristjan Verbič, so pobudo v imenu 250 malih imetnikov podrejenih obveznic slovenskih bank preko odvetniške pisarne Kunič vložili že danes, v Društvu MDS, ki ga vodi Rajko Stankovič, pa bodo to storili v petek. Kot so napovedali v slednjem, bodo vložili dve pobudi, in sicer ločeno za obveznico ABVIP in ločeno za obveznico NLB26. Poleg tega bo odvetniška pisarna vložila tudi zahtevo za zadržanje izvajanja spornih členov do končne odločitve sodišča.

"V Društvu MDS smo si vse od aprila 2013 prizadevali za iskanje kompromisne rešitve za imetnike podrejenih obveznic na pristojnem ministrstvu in tudi Ministrstvu za Finance in tudi na Banki Sloveniji opozorili, da je vsa stroka proti hitenju, in naj se s spremembami tako imenovane 'striženjske zakonodaje' počaka," so zapisali v sporočilu za javnost.

Dodajajo, da je na nasprotje zakona z ustavo ter povzročitev morebitne nestabilnosti in povečanja nezaupanja v domači bančni sistem v imenu Združenja bank Slovenije opozoril tudi France Arhar, državnozborska zakonodajno-pravna komisija pa je podala mnenje, da je zakon sporen in nesorazmeren glede predlaganih retroaktivnih sprememb.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.