Slovenija
9 ogledov

"Slovenija poskusni zajček"

primož kozmus Reuters
Lastniki podrejenih obveznic vložili pobudo za oceno ustavnosti zakona o bančništvu.

Vseslovensko združenje malih delničarjev (VZMD) in Društvo Mali delničarji Slovenije (MDS) zahtevata ustavno presojo novele zakona o bančništvu. V VZMD, ki ga vodi Kristjan Verbič, so pobudo v imenu 250 malih imetnikov podrejenih obveznic slovenskih bank preko odvetniške pisarne Kunič vložili že danes, v Društvu MDS, ki ga vodi Rajko Stankovič, pa bodo to storili v petek. Kot so napovedali v slednjem, bodo vložili dve pobudi, in sicer ločeno za obveznico ABVIP in ločeno za obveznico NLB26. Poleg tega bo odvetniška pisarna vložila tudi zahtevo za zadržanje izvajanja spornih členov do končne odločitve sodišča.

"V Društvu MDS smo si vse od aprila 2013 prizadevali za iskanje kompromisne rešitve za imetnike podrejenih obveznic na pristojnem ministrstvu in tudi Ministrstvu za Finance in tudi na Banki Sloveniji opozorili, da je vsa stroka proti hitenju, in naj se s spremembami tako imenovane 'striženjske zakonodaje' počaka," so zapisali v sporočilu za javnost.

Dodajajo, da je na nasprotje zakona z ustavo ter povzročitev morebitne nestabilnosti in povečanja nezaupanja v domači bančni sistem v imenu Združenja bank Slovenije opozoril tudi France Arhar, državnozborska zakonodajno-pravna komisija pa je podala mnenje, da je zakon sporen in nesorazmeren glede predlaganih retroaktivnih sprememb.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.