Slovenija v boju za prazni sedež

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Generalna skupščina Združenih narodov bo danes volila pet novih nestalnih članic Varnostnega sveta ZN za obdobje 2012–2013. Za sedež se poteguje tudi Slovenija.
Oglej si celoten članek

Nasprotnici Slovenije v tekmi za izpraznjen sedež Bosne in Hercegovine sta Azerbajdžan in Madžarska. Slovenski diplomati so zadnje dni pred volitvami vložili še dodaten trud za pridobivanje podpore med članicami ZN. V New Yorku je od torka tudi zunanji minister Samuel Žbogar, ki se bo udeležil tudi volitev. Slovenska misija pri ZN pod vodstvom veleposlanice Sanje Štiglic pa je v četrtek na Manhattnu priredila sprejem za vse veleposlanike držav članic ZN.

Volitve se bodo začele predvidoma ob 16. uri po srednjeevropskem času, po napovedih slovenskih diplomatov pa bo za izvolitev ene od treh kandidatk najverjetneje potrebnih več krogov. Za zmago je treba zbrati dve tretjini glasov od 193 držav članic ZN, kar pomeni 129 glasov oziroma dve tretjini oddanih glasovnic, ker včasih katera od držav ne glasuje.

V afriški skupini se za sedeža Gabona in Nigerije potegujejo Mavretanija, Maroko in Togo, pri čemer bo Togo najverjetneje izvoljen. Tekma pa bo potekala med Mavretanijo in Marokom, ki se borita za tako imenovani arabski sedež, ki si ga izmenjujeta afriška in azijska skupina. Tokrat je na vrsti afriška. V azijski skupini pa sedež v VS ZN zapušča Libanon, za nasledstvo pa se borita Pakistan in Kirgizija.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.