Slovenija
17 ogledov

Slovenija v boju za prazni sedež

Prostori, kjer zaseda Varnostni svet Združenih Narodov. Shutterstock
Generalna skupščina Združenih narodov bo danes volila pet novih nestalnih članic Varnostnega sveta ZN za obdobje 2012–2013. Za sedež se poteguje tudi Slovenija.

Nasprotnici Slovenije v tekmi za izpraznjen sedež Bosne in Hercegovine sta Azerbajdžan in Madžarska. Slovenski diplomati so zadnje dni pred volitvami vložili še dodaten trud za pridobivanje podpore med članicami ZN. V New Yorku je od torka tudi zunanji minister Samuel Žbogar, ki se bo udeležil tudi volitev. Slovenska misija pri ZN pod vodstvom veleposlanice Sanje Štiglic pa je v četrtek na Manhattnu priredila sprejem za vse veleposlanike držav članic ZN.

Volitve se bodo začele predvidoma ob 16. uri po srednjeevropskem času, po napovedih slovenskih diplomatov pa bo za izvolitev ene od treh kandidatk najverjetneje potrebnih več krogov. Za zmago je treba zbrati dve tretjini glasov od 193 držav članic ZN, kar pomeni 129 glasov oziroma dve tretjini oddanih glasovnic, ker včasih katera od držav ne glasuje.

V afriški skupini se za sedeža Gabona in Nigerije potegujejo Mavretanija, Maroko in Togo, pri čemer bo Togo najverjetneje izvoljen. Tekma pa bo potekala med Mavretanijo in Marokom, ki se borita za tako imenovani arabski sedež, ki si ga izmenjujeta afriška in azijska skupina. Tokrat je na vrsti afriška. V azijski skupini pa sedež v VS ZN zapušča Libanon, za nasledstvo pa se borita Pakistan in Kirgizija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.