Svet
15 ogledov

Slovenija v New Yorku v boj za varnostni svet

Palača OZN v New Yorku. Shutterstock
V New Yorku se danes začenja splošna razprava z govori svetovnih voditeljev na 66. zasedanju Generalne skupščine Združenih narodov (ZN), med katerimi bo zvečer po newyorškem času nastopil tudi slovenski predsednik Danilo Türk.

Splošno razpravo bosta odprla predsednik Generalne skupščine Nasir Abdulaziz al Naser in generalni sekretar ZN Ban Ki Moon. Po tradiciji je nato na vrsti govor prve države članice ZN – Brazilije, in tokrat bo prvič v zgodovini to ženska, predsednica države Dilma Rousseff.

Za logistični infarkt okoli Palače narodov pa bo, kot ponavadi, poskrbel predsednik države gostiteljice Barack Obama, ki bo govoril takoj za Brazilko. V čast predsednika ZDA se sicer že tako zaostreni varnostni ukrepi zaostrijo še bolj.

Slovenski predsednik Danilo Türk je napovedal, da bo v svojem govoru govoril o mediaciji, vključil pa bo tudi Južni Sudan in Libijo, trajnostni razvoj, človekove pravice s poudarkom na pravicah otrok in kandidaturo Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta (VS) ZN.

Predsedniku se je v torek v New Yorku pridružil zunanji minister Samuel Žbogar, ki bo imel med drugim številna dvostranska srečanja, posvečena lobiranju za kandidaturo v VS ZN, kjer Slovenija tekmuje za sedež vzhodnoevropske skupine sistema ZN z Madžarsko in Azerbajdžanom.

V primeru uspeha bo Slovenija članica VS ZN do konca leta 2013, najpomembnejšemu organu ZN pa bo predsedovala že januarja 2012. Türk in Žbogar možnosti za zmago ocenjujeta kot dobre.

Tokrat brez Gadafijevega šotora

Tema letošnje splošne razprave je mirno reševanje sporov oziroma mediacija, kar je poleti ob izvolitvi na položaj določil predsednik Generalne skupščine al Naser. Tema je ustrezna, ker ob robu zasedanja potekajo mrzlična prizadevanja za oživitev mirovnega procesa med Palestinci in Izraelci, ker je palestinski predsednik Mahmud Abas za petek napovedal vložitev prošnje za članstvo v ZN, čemur Izrael nasprotuje, ZDA pa so napovedale veto v VS.

Ob robu zasedanja potekajo številne konference in srečanja na visoki ravni. V torek sta se končala dvodnevno zasedanje o nenalezljivih boleznih in enodnevno zasedanje o dezertifikaciji. V četrtek bo potekalo visoko zasedanje o rasizmu, nekdanji predsednik ZDA Bill Clinton pa že sedmo leto zapored organizira srečanja v okviru svoje humanitarno-razvojne pobude. Vroča tema je tudi nova Libija, kar med drugim pomeni, da strmoglavljeni libijski voditelj Moamer Gadafi letos ne povzroča zmešnjave s postavljanjem svojega šotora.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.