Slovenija v priznanje Palestine kot neodvisne in suverene države

Foto: EPA/HAROLD ESCALONA
Foto: EPA/HAROLD ESCALONA
Slovenija gre v priznanje Palestine kot neodvisne in suverene države.
Oglej si celoten članek

Zunanji minister Karl Erjavec je po današnji seji vlade sporočil, da je vlada sprejela sklep, da se nadaljuje postopek glede priznanja Palestine kot neodvisne in suverene države. S predlogom bo zdaj na prvi seji obvestil parlamentarni odbor za zunanje zadeve, ker pa po besedah Erjavca za priznanjem stojijo vse tri koalicijske stranke, večjih težav s priznanjem ne vidi. Računa, da bi lahko priznanje izpeljali v marcu ali aprilu. 

Vlada z Mirom Cerarjem je doslej sicer podpirala priznanje, a so vztrajali, da je potrebno zato izbrati pravi čas. Pred dvema letoma se je po razpravi na vladi slovenska politika tako na koncu sprejela odločitev, da bi s priznanjem še počakali in to storili skupaj s še katero drugo članico Unije. A se v tem času se za ta korak ni odločila nobena članica EU.

Zdaj pa naj bi v pri priznanju tehtnico nagnile spremenjene okoliščine oziroma predvsem priznanje ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da Jeruzalem prizna kot prestolnico Izraela.

Do zaključka postopka naj bi zunanji minister vzdrževal tudi stike s tistimi članicami Evropske unije, ki se nagibajo k priznanju Palestine. Minister je med drugim omenil Irsko in Belgijo. Glede odločitve o nadaljevanju postopka pa naj bi Karel Erjavec seznaniti tudi visoke predstavnike Izraela ter jim pojasniti razloge vlade. Pred dvema letoma je Erjavec ocenil, da ekonomskih posledic Slovenija zaradi priznanja ne pričakuje, morda le politično reakcijo s strani Izraela in morda nezadovoljstvo Američanov.

Kot neodvisno državo Palestino priznava že okoli 70 odstotkov držav na svetu. V Evropski uniji jo priznava osem držav, in sicer Bolgarija, Ciper, Češka, Madžarska, Malta, Poljska, Romunija in Švedska. Priznava jo tudi Islandija, ki pa ni članica Evropske unije.
 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 07:50 24. December 2017.

    v ljubljani pa pese jebejo,, in pesojebci so pravi bebci,, tisti ki pa jebejo farmacevtke so pa frajerji

  • 00:24 23. December 2017.

    Priznanje Palestine je izključno želja levice in ne slovenskega ljudstva. Raje imamo otipljive ZDA, kot neobstoječo državo na bližnjem vzhodu, …

  • 15:19 22. December 2017.

    8 EU držav je že priznalo Palestino, moramo se jim pridružiti. Med njimi so tudi Madžarska (anti-soroš), Romunija itd.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.