Slovenija
101 ogledov

Palestino bi priznali, a čakamo, da bo "signal najmučnejši"

Karl Erjavec EPA
Zunanji minister Karl Erjavec pravi, da je priznanje le še vprašanje časa.

Vlada je danes odločila, da bomo s priznanjem samostojne države Palestine še nekoliko počakali, saj bi bilo po mnenju zunanjega ministra Karla Erjavca bolje, da bi to storili skupaj s še katero drugo članico Unije. "Tu ne gre za to, ali si upamo, ampak kdaj je najboljši čas zato, da bo imelo priznanje neko težo," je povedal Erjavec in nadaljeval, da gre "za vprašanje, kdaj bi bil ta signal najmučnejši. To bi bilo zagotovo, če bi se več držav za priznanje odločilo skupaj".

Ker o priznanju držav odloča državni zbor in ne vlada, pa bo Erjavec predlagal, da odbor za zunanje zadeve opravi razpravo. Bi pa vlada želela začetek priznanja sprožiti pred koncem tega leta. "Če pa bi kazalo, da bi več držav za priznanje odločilo na primer januarja, bi počakali."

Erjavec pravi, da ekonomskih posledic zaradi priznanja ne pričakuje, morda le politično reakcijo s strani Izraela in morda nezadovoljstvo Američanov.

Kot neodvisno državo Palestino priznava že okoli 70 odstotkov držav na svetu.V Evropski uniji jo priznava osem držav, in sicer Bolgarija, Ciper, Češka, Madžarska, Malta, Poljska, Romunija in Švedska. Priznava jo tudi Islandija, ki pa ni članica Evropske unije.

Komentarjev 8
  • h3o 11:59 04.julij 2015.

    hahaha huda

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 11:38 03.julij 2015.

    Najmočnejši bo pa takrat ko nas bojo vsi taveliki že prehitel?

  • jakec1575 20:41 02.julij 2015.

    Res je, da majhni moramo držati skupaj, po drugi strani pa nam anonimnost prej koristi, kot škodi. Tako udobna je. Pač nismo, razen v redkih primerih, nikoli bili narod oračev ledine. Razen individualno športniki, pisatelji,industiralci, izumitelji... Če režeš prvi prevzemaš ...prikaži več tudi največjo dogovornost. Slovenci pa smo v odgovornosti bolj jalova deca.