Slovenski ribiči imajo 72 ur časa

Foto: Pixell
Foto: Pixell
Kaj morajo storiti slovenski ribiči, če prejmejo globo s hrvaške strani?
Oglej si celoten članek

Hrvaška je napovedala, da bo slovenskim ribičem začela pošiljati kazni, ker naj bi ti pluli v hrvaških vodah. Več ribičem naj bi že poslali položnice.

Slovenska vlada je decembra lani sprejela več pravnih aktov, s katerimi slovenskim ribičem zagotavlja pravno in finančno pomoč zaradi morebitnih zapletov pri ribolovu v morskih vodah v skladu z arbitražno razsodbo. Ribičem zagotavlja pravno pomoč in ji obenem krije stroške, ki nastanejo v zvezi s pravno pomočjo in s temi postopki. Obenem je vlada zagotovila tudi možnost finančnega nadomestila v višini nastale škode za imetnike dovoljenj za gospodarski ribolov, ki bi pri ribolovu v morju pod suverenostjo RS utrpeli materialno škodo na ribolovnem orodju oziroma ribiškem plovilu, ki jo je povzročilo tuje plovilo. Imetniki dovoljenj za gospodarski ribolov so upravičeni tudi do nadomestila zaradi izpada dohodka zaradi oviranega gospodarskega ribolova v morju Republike Slovenije.

Pogoji, ki jih mora izpolniti fizična ali pravna oseba, da je upravičenec, so:
- državljanstvo Republike Slovenije ali sedež v Republiki Sloveniji;
- dovoljenje za gospodarski ribolov;
- opravljanje dejavnosti gospodarskega ribolova;
- dogodek na območju Republike Slovenije, ki ima za posledico prekrškovni ali kazenski postopek pred organi Republike Hrvaške – torej tudi v primeru, da kasneje ta fizična ali pravna oseba iz kakršnega koli razloga ne bo več imetnik dovoljenja za gospodarski ribolov.

Kaj morate narediti, če ste prejeli globo?

Upravičenci se morajo v prekrškovnih ali kazenskih postopkih obrniti na izvajalce pravne pomoči, ki jih za to pooblasti ministrstvo, pristojno za ribištvo. "Slovenski ribiči lahko v primeru, če bi pri izvajanju ribolova v morju, ki je pod suverenostjo Republike Slovenije, poskušali organi Republike Hrvaške zoper njih uvesti prekrškovni ali kazenski postopek, kontaktirajo odvetniško pisarno Senjak iz Pule (elektronski naslov: odvjetnik.senjak@gmail.com; telefonska številka: +385 98 367 666)," je zapisano na spletni strani ministrstva za kmetijstvo.

Ribiči morajo v 72 urah po seznanitvi z uvedbo prekrškovnega oziroma kazenskega postopka za pravno pomoč pooblasitit izvajalca pravne pomoči. Pooblastilu morajo priložiti podpisano izjavi, da so izpolnjeni pogoji za upravičenost do pravne pomoči. Ribič mora aktivno sodelovati in izvajalcu pravne pomoči na njegovo zahtevo predložiti vse dokaze in dejstva, ki se nanašajo na postopke pravnega varstva iz uredbe.

Ribiči se lahko za vse dodatne informacije obrnejo na Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dunajska c. 22, 1000 Ljubljana, telefonska številka: 01/ 478 9144 (tajništvo Direktorata za gozdarstvo, lovstvo in ribištvo).  

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 19:37 30. Januar 2018.

    Najbolj pošteno bi bilo Piranski zaljen na pola,, slovencem pa bi Hrvati omogočili dostop na odprto morje ob primerni odškodnini

  • 17:33 30. Januar 2018.

    Pa da vidimo Slovensko brezjajčno vlado kako se bodo posral.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.