Slovenski ribiči prvič po ERC na morje

Foto: Žurnal24 Slovenskim ribičem je ERC prinesel veliko izgubo.
Slovenski ribiči so opolnoči odšli lovit na morje, kar je prvič od razglasitve zaščitne ekološko-ribolovne cone (ERC) za članice EU 1. januarja.
Oglej si celoten članek

Poveljnik Ribe 1 Leon Čebulj je dejal, da so ribiči nameravali na morje že prejšnjo noč, a zaradi slabega vremena tega niso storili. Povedal je, da so občutki mešani, ter izrazil upanje, da bodo kaj ulovili. Na morje naj bi se odpravili približno 30 navtičnih milj zahodno od otoka Susak, gre pa za mednarodno morje v ERC, ki je zdaj zamrznjena. Do tja naj bi potrebovali najmanj sedem ur vožnje. Če bodo ujeli dovolj, se bodo zvečer vrnili domov, sicer bodo prespali in lovljenje nadaljevali v torek. V najboljšem primeru ribiči nalovijo od 10 do 12 ton rib, najmanj šest ton pa morajo uloviti, da se jim pot izplača.

 
 

Gre za velik izpad dohodka. Predvidevam, da smo izgubili najmanj od 100 do 120 ton rib.

Leon Čebulj

 
Ribičem je sicer žal, da niso mogli loviti ravno ta dva meseca in pol, ko je ulov navadno zelo dober. Vse skupaj se je po Čebuljevih besedah precej poznalo na ulovu in dohodku. Pojasnil je, da bodo tokrat lovili plavo ribo.

Zamrznitev od sobote
Hrvaška v skladu s četrtkovo odločitvijo sabora, da zamrzne izvajanje ERC za članice Evropske unije, od sobote ne izvaja več strogega ekološkega in ribolovnega režima v svoji coni za Italijo in Slovenijo. Na ta način je Hrvaška vrnila stanje v svoji coni v Jadranu, kakršno je veljalo pred novim letom. Zagreb je sicer napovedal nadaljevanje pogovorov z Rimom, Ljubljano in Brusljem glede ERC.

Vatikan kot mediator
Dr. Jožef Kunič, član Mednarodnega inštituta za bližnjevzhodne in balkanske študije (IFIMES) ter predsednik Slovenskega društva za mednarodne odnose (SDMO) je v svojem članku opozoril na možnost poveritve reševanja mejnega spora med Hrvaško in Slovenijo Vatikanu. Pri tem še dodaja, da je učinkovito rešeni spor med Čilom in Argentino dokaz, da bi bilo potrebno razmisliti tudi v tej smeri. Vatikan bi bil po njegovih besedah zainteresiran za tako posredovanje, glede na to, da sta tako Slovenija kot Hrvaška državi z večinoma katoliškim prebivalstvom.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.