Slovenski vojaki se umikajo iz Afganistana

Foto: Anže Petkovšek Častna straža
Foto: Anže Petkovšek Častna straža
Umik šestih slovenskih vojakov naj bi potekal v sodelovanju z Italijo.
Oglej si celoten članek

Vlada je na sredini seji sprejela namero o koncu sodelovanja pripadnikov Slovenske vojske v misiji Nata Odločna podpora v Afganistanu skladno z dogovorjeno zavezniško časovnico oziroma najkasneje do konca avgusta, so danes sporočili po seji vlade. Z namero bo vlada seznanila odbora državnega zbora za obrambo in zunanjo politiko.

Ob tem je vlada sprejela tudi odločitev, da bo Slovenija v Skrbniški sklad za afganistansko nacionalno vojsko za obdobje 2021-2024 prispevala 750.000 ameriških dolarjev letno.

Slovenija je že prej sporočila, da bo delovanje v Natovi misiji Odločna podpora, ki je bila namenjena urjenju afganistanskih sil, zaključila v usklajenem dogovoru z zavezniki v Natu, ki so se za umik iz Afganistana odločili po odločitvi ZDA, da umakne ameriške vojake do letošnjega septembra.

Predvidoma naj bi umik šestih slovenskih vojakov, ki so delovanje v operaciji Odločna podpora prevzeli februarja, potekal v sodelovanju z Italijo.

V Afganistanu se je sicer od začetka slovenskega sodelovanja v operacijah Nata leta 2004, ko je postala članica zavezništva, izmenjalo skoraj 1400 slovenskih vojakov. Največ naenkrat jih je bilo v državi pod Hindukušem leta 2011, ko jih je bilo v dveh izmenah po skupaj 179. Slovenska vojska je sicer ena redkih zavezniških sil, ki v Afganistanu ni imela smrtne žrtve.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.