Slovenija
330 ogledov

Slovenski vojaki se umikajo iz Afganistana

Slovenska vojska Anže Petkovšek Častna straža
Umik šestih slovenskih vojakov naj bi potekal v sodelovanju z Italijo.

Vlada je na sredini seji sprejela namero o koncu sodelovanja pripadnikov Slovenske vojske v misiji Nata Odločna podpora v Afganistanu skladno z dogovorjeno zavezniško časovnico oziroma najkasneje do konca avgusta, so danes sporočili po seji vlade. Z namero bo vlada seznanila odbora državnega zbora za obrambo in zunanjo politiko.

Ob tem je vlada sprejela tudi odločitev, da bo Slovenija v Skrbniški sklad za afganistansko nacionalno vojsko za obdobje 2021-2024 prispevala 750.000 ameriških dolarjev letno.

Slovenija je že prej sporočila, da bo delovanje v Natovi misiji Odločna podpora, ki je bila namenjena urjenju afganistanskih sil, zaključila v usklajenem dogovoru z zavezniki v Natu, ki so se za umik iz Afganistana odločili po odločitvi ZDA, da umakne ameriške vojake do letošnjega septembra.

Predvidoma naj bi umik šestih slovenskih vojakov, ki so delovanje v operaciji Odločna podpora prevzeli februarja, potekal v sodelovanju z Italijo.

V Afganistanu se je sicer od začetka slovenskega sodelovanja v operacijah Nata leta 2004, ko je postala članica zavezništva, izmenjalo skoraj 1400 slovenskih vojakov. Največ naenkrat jih je bilo v državi pod Hindukušem leta 2011, ko jih je bilo v dveh izmenah po skupaj 179. Slovenska vojska je sicer ena redkih zavezniških sil, ki v Afganistanu ni imela smrtne žrtve.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.