Slovensko-albanska naveza tihotapila ljudi s prepovedjo vstopa v schengen

Foto: Anita Kovačič
Foto: Anita Kovačič
Koprski kriminalisti so ovadili 21 oseb iz Slovenije, Albanije in Srbije, ki so v Evropsko unijo tihotapili osebe, ki so imele povečini prepoved vstopa v schengensko območje.
Oglej si celoten članek

Člani slovensko-albanske združbe so po ugotovitvah slovenskih in hrvaških kriminalistov med 5. julijem 2014 in 21. majem 2015 skupno izvršili 16 kaznivih dejanj: od neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi  drogami, tatvine, do tihotapljenja ljudi.

Kot je pojasnila Anita Leskovec, predstavnica Policijske uprave Koper, so osumljenci z očitanimi kaznivimi dejanji pridobili večjo protipravno premoženjsko  korist v višini približno 73.500 evrov. Skupno so namreč 49  tujcem, državljanom Albanije, za pomoč pri prehodu na ozemlje Evropske unije zaračunali 1.500 evrov.

Tihotapili so kriminalce, ki se ukvarjajo s tihotapljenjem in preprodajo droge

Kriminalna združba pa naj bi skoraj izključno tihotapila osebe  s kriminalno preteklostjo, ki so jim že izrekli prepoved vstopa v Schengen, po naročilih drugih kriminalnih združb,  ki se ukvarjajo s tihotapljenjem in preprodajo droge na območju EU in Švice, ali pa po lastnih odločitvah posameznih oseb, ki se želijo vrniti na  območje  EU  ali Švice in nadaljevati z izvrševanjem kaznivih dejanj in prekrškov.

Eden vodil združbo v Albaniji, drugi v Sloveniji

Hudodelsko združbo je po zbranih podatkih policije vodil 35-letni državljan Albanije, v tesnem sodelovanju z  29-letnim  državljanom Kosova, stalno stanujočim na območju Kopra. Prav 35-letnik naj bi na območju Albanije angažiral voznike, državljane Albanije, ki so z osebnimi
vozili  prepeljali ilegalne prebežnike - izključno državljane Albanije - iz območja Albanije, preko Črne Gore in BiH na Hrvaško, v bližino državne meje s Slovenijo (območje Sočerge, Dragonje in Staroda).

Pomagač vodilnega, 29-letni državljan Kosova stanujoč v Kopru, pa je  kriminalno združbo vodil na območju Slovenije. "Slednji je tako za  izvrševanje tihotapljenj preko državne meje  med  Hrvaško  in  Slovenijo  angažiral sostorilce  - voznike ilegalnih prebežnikov z območja Slovenije (državljane Slovenije  in državljane Srbije) in Italije (državljane Albanije in Kosova, z  začasnim  bivanjem v Italiji)," je še pojasnila Leskovškova in nadaljevala, da so ti po njegovih navodilih pretihotapili ilegalne prebežnike iz Hrvaške v Slovenijo ter jih prepeljali preko ozemlja Slovenije  nadalje  v  ostale  države  EU  in  Švico.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 22:06 25. Oktober 2015.

    ti Albanci so sama mafija. Je pa žalostno da pa sedaj zaposlujejo Slovence, plača je pa mizerna, izkoriščanje pa veliko. …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.