Slovenija > Črna kronika
139 ogledov

Slovensko-albanska naveza tihotapila ljudi s prepovedjo vstopa v schengen

Policijski kombi Anita Kovačič
Koprski kriminalisti so ovadili 21 oseb iz Slovenije, Albanije in Srbije, ki so v Evropsko unijo tihotapili osebe, ki so imele povečini prepoved vstopa v schengensko območje.

Člani slovensko-albanske združbe so po ugotovitvah slovenskih in hrvaških kriminalistov med 5. julijem 2014 in 21. majem 2015 skupno izvršili 16 kaznivih dejanj: od neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi  drogami, tatvine, do tihotapljenja ljudi.

Kot je pojasnila Anita Leskovec, predstavnica Policijske uprave Koper, so osumljenci z očitanimi kaznivimi dejanji pridobili večjo protipravno premoženjsko  korist v višini približno 73.500 evrov. Skupno so namreč 49  tujcem, državljanom Albanije, za pomoč pri prehodu na ozemlje Evropske unije zaračunali 1.500 evrov.

Tihotapili so kriminalce, ki se ukvarjajo s tihotapljenjem in preprodajo droge

Kriminalna združba pa naj bi skoraj izključno tihotapila osebe  s kriminalno preteklostjo, ki so jim že izrekli prepoved vstopa v Schengen, po naročilih drugih kriminalnih združb,  ki se ukvarjajo s tihotapljenjem in preprodajo droge na območju EU in Švice, ali pa po lastnih odločitvah posameznih oseb, ki se želijo vrniti na  območje  EU  ali Švice in nadaljevati z izvrševanjem kaznivih dejanj in prekrškov.

Eden vodil združbo v Albaniji, drugi v Sloveniji

Hudodelsko združbo je po zbranih podatkih policije vodil 35-letni državljan Albanije, v tesnem sodelovanju z  29-letnim  državljanom Kosova, stalno stanujočim na območju Kopra. Prav 35-letnik naj bi na območju Albanije angažiral voznike, državljane Albanije, ki so z osebnimi
vozili  prepeljali ilegalne prebežnike - izključno državljane Albanije - iz območja Albanije, preko Črne Gore in BiH na Hrvaško, v bližino državne meje s Slovenijo (območje Sočerge, Dragonje in Staroda).

Pomagač vodilnega, 29-letni državljan Kosova stanujoč v Kopru, pa je  kriminalno združbo vodil na območju Slovenije. "Slednji je tako za  izvrševanje tihotapljenj preko državne meje  med  Hrvaško  in  Slovenijo  angažiral sostorilce  - voznike ilegalnih prebežnikov z območja Slovenije (državljane Slovenije  in državljane Srbije) in Italije (državljane Albanije in Kosova, z  začasnim  bivanjem v Italiji)," je še pojasnila Leskovškova in nadaljevala, da so ti po njegovih navodilih pretihotapili ilegalne prebežnike iz Hrvaške v Slovenijo ter jih prepeljali preko ozemlja Slovenije  nadalje  v  ostale  države  EU  in  Švico.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar olor
    olor 22:06 25.oktober 2015.

    ti Albanci so sama mafija. Je pa žalostno da pa sedaj zaposlujejo Slovence, plača je pa mizerna, izkoriščanje pa veliko. Na cug pa nazaj.