Slovensko gospodarstvo peto najbolj zdravo

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Slovenija je peta na lestvici članic območja evra po zdravju gospodarstva. To je podatek iz raziskave nevladne organizacije Lizbonski svet in nemške banke Berenberg.
Oglej si celoten članek

Slovenija se precej slabše odreže, ko gre za dinamiko potrebnih sprememb, da si bo tudi v prihodnje zagotovila vzdržno rast in blaginjo. Raziskava Euro Plus Monitor 2011 je članice evrskega območja razvrstila po dveh kriterijih: celostnem zdravju gospodarstva in napredku pri prilagoditvi gospodarstva.
Slovenija se je po kriteriju celostnega zdravja gospodarstva uvrstila na peto mesto med 17 članicami evrskega območja. Pred njo se na lestvici nahajajo Estonija, Luksemburg, Nemčija in Nizozemska. Med deseterico so še Slovaška, Finska, Avstrija, Belgija in Irska. Najnižje so se uvrstili Malta, Španija, Francija, Italija, Portugalska, Ciper in Grčija.

Po uspešnosti prilagajanja, da bi si tudi v prihodnosti zagotovile vzdržno rast in blaginjo, je najvišje Estonija, takoj za njo pa se uvrščata Grčija in Irska. Slovenija je po tem kriteriju šele na 11. mestu, za njo pa se zvrstijo Italija, Ciper, Belgija, Francija, Nemčija in Avstrija.

Ko gre za potencial za gospodarsko rast, je Slovenija na četrtem mestu. Po trendni rasti v obdobju 2002–2010 se trenutno uvršča na drugo mesto, po statistikah zaposlenosti, brezposelnosti med mladimi in dolgotrajni brezposelnosti na šesto mesto ter po človeških virih na 10. mesto. Po vzdržnosti javnih financ smo na devetem mestu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.