Slovenija
17 ogledov

Slovensko gospodarstvo peto najbolj zdravo

V katero smer bo šlo svetovno gospodarstvo v letu 2008? Žurnal24 main
Slovenija je peta na lestvici članic območja evra po zdravju gospodarstva. To je podatek iz raziskave nevladne organizacije Lizbonski svet in nemške banke Berenberg.

Slovenija se precej slabše odreže, ko gre za dinamiko potrebnih sprememb, da si bo tudi v prihodnje zagotovila vzdržno rast in blaginjo. Raziskava Euro Plus Monitor 2011 je članice evrskega območja razvrstila po dveh kriterijih: celostnem zdravju gospodarstva in napredku pri prilagoditvi gospodarstva.
Slovenija se je po kriteriju celostnega zdravja gospodarstva uvrstila na peto mesto med 17 članicami evrskega območja. Pred njo se na lestvici nahajajo Estonija, Luksemburg, Nemčija in Nizozemska. Med deseterico so še Slovaška, Finska, Avstrija, Belgija in Irska. Najnižje so se uvrstili Malta, Španija, Francija, Italija, Portugalska, Ciper in Grčija.

Po uspešnosti prilagajanja, da bi si tudi v prihodnosti zagotovile vzdržno rast in blaginjo, je najvišje Estonija, takoj za njo pa se uvrščata Grčija in Irska. Slovenija je po tem kriteriju šele na 11. mestu, za njo pa se zvrstijo Italija, Ciper, Belgija, Francija, Nemčija in Avstrija.

Ko gre za potencial za gospodarsko rast, je Slovenija na četrtem mestu. Po trendni rasti v obdobju 2002–2010 se trenutno uvršča na drugo mesto, po statistikah zaposlenosti, brezposelnosti med mladimi in dolgotrajni brezposelnosti na šesto mesto ter po človeških virih na 10. mesto. Po vzdržnosti javnih financ smo na devetem mestu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.