Slovensko morje povsem umazano, kaj se dogaja?

Foto: Janja Francé
Foto: Janja Francé
Poročila Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano ravno za maj napovedujejo obilne količine cvetnega prahu iglavcev.
Oglej si celoten članek

"V zadnjih dnevih so na morju opazne večje ali manjše rumene zaplate, ki jih veter in tokovi pogosto zanesejo k obali. Tu se rumena gošča dodatno zgosti, predvsem v zalivih, mandračih in mestnih pristaniščih. Na površino tako goste vode se ujamejo še smeti, kar nedvomno doprinese k neprijetnosti pogleda na ta pojav," umazan videz morja opisujejo na Morski biološki postaji Piran. 

Ne gre za to, da bi morje "cvetelo", kot rečemo masovni namnožitvi planktonskih alg, ki je naraven pojav. Je pa pojav rumenih zaplat posledica cvetenja iglavcev.

"Iglavci so vetrocvetke, njihovo pelodno zrno je opremljeno z zračnima mešičkoma, ki jim omogoča 'potovanje' z vetrom. Ob obilnem cvetenju iglavcev pelodna zrna v večjih količinah zanese tudi v morje, kjer jih vetrovi in tokovi narinejo 'na kup', to pa lahko opazimo kot (bolj ali manj) rumene lise na morju," pojasnjujejo in dodajajo, da poročila Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano ravno za maj napovedujejo obilne količine cvetnega prahu iglavcev. Podobno je tudi hrvaško morje, pa tudi Bohinjsko in Blejsko jezero. 

"Na Morski biološki postaji Piran Nacionalnega inštituta za biologijo smo pregledali vzorec morske vode s površine z rumeno goščo. Pogled pod mikroskop je razkril velike količine pelodnih zrn iglavcev (slike), poleg tega pa še nekaj planktonskih organizmov, vendar v povsem običajnih količinah. Torej cvetenja morja v vzorcu morske vode nismo potrdili," so še dodali.

Foto: Petra Slavinec Mikroskopski posnetki dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 06:19 18. Maj 2022.

    Metafora za prihajajočo svobodo, v resnici smrad in fekalije...

  • 21:11 17. Maj 2022.

    sam da niso fekalije

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.