Slovenija
13960 ogledov

Slovensko morje povsem umazano, kaj se dogaja?

Umazano morje Janja Francé
Poročila Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano ravno za maj napovedujejo obilne količine cvetnega prahu iglavcev.

"V zadnjih dnevih so na morju opazne večje ali manjše rumene zaplate, ki jih veter in tokovi pogosto zanesejo k obali. Tu se rumena gošča dodatno zgosti, predvsem v zalivih, mandračih in mestnih pristaniščih. Na površino tako goste vode se ujamejo še smeti, kar nedvomno doprinese k neprijetnosti pogleda na ta pojav," umazan videz morja opisujejo na Morski biološki postaji Piran. 

Ne gre za to, da bi morje "cvetelo", kot rečemo masovni namnožitvi planktonskih alg, ki je naraven pojav. Je pa pojav rumenih zaplat posledica cvetenja iglavcev.

"Iglavci so vetrocvetke, njihovo pelodno zrno je opremljeno z zračnima mešičkoma, ki jim omogoča 'potovanje' z vetrom. Ob obilnem cvetenju iglavcev pelodna zrna v večjih količinah zanese tudi v morje, kjer jih vetrovi in tokovi narinejo 'na kup', to pa lahko opazimo kot (bolj ali manj) rumene lise na morju," pojasnjujejo in dodajajo, da poročila Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano ravno za maj napovedujejo obilne količine cvetnega prahu iglavcev. Podobno je tudi hrvaško morje, pa tudi Bohinjsko in Blejsko jezero. 

"Na Morski biološki postaji Piran Nacionalnega inštituta za biologijo smo pregledali vzorec morske vode s površine z rumeno goščo. Pogled pod mikroskop je razkril velike količine pelodnih zrn iglavcev (slike), poleg tega pa še nekaj planktonskih organizmov, vendar v povsem običajnih količinah. Torej cvetenja morja v vzorcu morske vode nismo potrdili," so še dodali.

Mikroskopski posnetki | Avtor: Petra Slavinec Petra Slavinec
dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 3
  • Vilno 06:19 18.maj 2022.

    Metafora za prihajajočo svobodo, v resnici smrad in fekalije...

  • Blaster 21:11 17.maj 2022.

    sam da niso fekalije

Sorodne novice