Popotnik
129088 ogledov

Pozor: Če še niste uredili letošnjega poletnega dopusta, preberite tole ...

Hrvaška plaža Profimedia
Preverili smo, kakšne so cene in ponudba počitniških in potovalnih aranžmajev pri slovenskih turističnih agencijah.

Palma: Ne moremo zagotoviti, da bodo cene ostale enako ugodne do poletja

V turistični agenciji Palma se počitniški in potovalni aranžmaji niso bistveno podražili. Kot pojasnjujejo, imajo za veliko destinacij, hotelov, apartmajev, križarjenj in potovanj še vedno zelo ugodne cene, "za katere pa ne moremo zagotoviti, da bodo ostale enake do poletja". Cene so namreč dinamične, čeprav je ugodnih ponudb ta trenutek na trgu še vedno veliko. "Še vedno lahko govorimo o relativno ugodnih cenah predvsem tam, kjer smo napravili zakupe za leto in več vnaprej, bodisi v hotelih ali na prevozih," pravijo.

Gre predvsem za ugodne počitniške pakete z letalskim prevozom na mediteranske destinacije, kot so Grčija, Turčija, Španija, Egipt in Črna gora.

Tudi pri potovanjih bistveno višjih cen ne gre pričakovati, saj izbirajo predvsem tiste destinacije, ki so cenovno obvladljive. Kateri pa so letošnji potovalni hiti? "Skandinavija, Baltik, Portugalska, Albanija, Jordanija, Islandija, Oman, Jordanija, Maroko, Irska, Škotska, Italija ter seveda kar nekaj potovalnih odklopov v mestih, kot so Pariz, London, Istanbul, Berlin, Madrid, Barcelona, Atene in Lizbona," naštejejo v Palmi.

Turistka, dopust, počitnice Popotnik Takšni smo Slovenci na dopustu

Ponudb z najboljšim razmerjem med ceno in kakovostjo v poletnem času ne bo več na voljo

Ob tem izpostavljajo prednost potovanja z agencijo, saj ob pravočasnem nakupu počitnic ali potovanj gost še vedno lahko opravi dober nakup, zagotovo pa bo težje tik pred odhodom - takrat lahko pride do bistvenega povišanja cene tako na račun prevoza kot tudi ostalih storitev. "Tudi počitnice na Hrvaškem, kjer je še vedno moč napraviti dober nakup po zgodnjih prijavah, bistveno ne odstopajo," dodajajo in pozivajo k hitrim in zgodnjim prijavam, da se ne ponovi izkušnja iz preteklega leta, saj so se cene v juliju in avgustu takrat na Hrvaškem izjemno povišale.

"Odsvetujemo čakanje na zadnji hip, ki se v tem letu zagotovo ne bo obrestovalo."

Turistična agencija Palma

Povpraševanje za poletne počitnice je veliko, razpoložljive kapacitete pa se hitro polnijo. "Ponudb z najboljšim razmerjem med ceno in kakovostjo, predvsem najugodnejših z večjimi popusti za otroke, v poletnem času ne bo več možno rezervirati, ker jih ne bo več na voljo," še opozorijo.

Potovanje, ženska, Ljubljana | Avtor: Profimedia Profimedia
Intelekta: Pogodbe smo že podpisali, a se večina popustov konec meseca izteče

"Cene za Grčijo, Djerbo in Črno goro so v tem trenutku še dokaj ugodne, ker imajo naši gostje srečo, da smo pogodbe za letošnjo sezono podpisovali ravno v obdobju, ko so bili hotelirji v največji krizi zaradi korone in začetka vojne v Ukrajini in so nam odobrili velike popuste," priznavajo v turistični agenciji Intelekta, hkrati pa opozarjajo, da se večina teh popustov konec meseca izteče, zato je z rezervacijami smiselno pohiteti.

Zanimanje za njihove aranžmaje je, kot pravijo, večje kot pred začetkom pandemije. Menijo, da zato, ker veliko ljudi v zadnjih dveh letih ni nikamor potovalo, zato so komaj čakali, da bodo lahko zopet kam šli. "Največje zanimanje je za grške otoke oziroma Grčijo, kamor od 1. maja naprej lahko potujemo kot nekoč, torej brez kakršnihkoli omejitev," dodajajo.

V segmentu hotelskega turizma Hrvaška ni konkurenčna za glavni poletni dopust

Hrvaška turizem Zadar | Avtor: Profimedia Profimedia
Za Hrvaško pa je, kar se tiče gostov, ki potujejo preko turističnih agencij, zanimanje vsako leto manjše. Opažajo, da tja večinoma potujejo ljudje, ki imajo na destinaciji bodisi v lasti nepremičnine bodisi sorodnike, ki tam živijo, ali pa najamejo privatne apartmaje. "V segmentu hotelskega turizma, če gledamo na razmerje med ceno in kakovostjo, Hrvaška ni konkurenčna za glavni poletni dopust. Mogoče je zaradi bližine bolj aktualna za kratke oddihe, pa še to bolj pred ali po sezoni," ocenjujejo.

Hrvaška obala Počitnice Popotnik Podrobnejša napoved: Nekje na Jadranu tudi do 50 odstotkov dražje

Relax: Bolj kot dviga cen se gostje bojijo, da ne bo več prostih mest

V turistični agenciji Relax pa pravijo, da njihove cene ostajajo take, kot so bile objavljene v katalogih, zato njihovi gostje zaenkrat ne občutijo dviga cen turističnih aranžmajev. Ti ostajajo na nivoju leta 2021, predvsem zaradi zakupljenih kapacitet, ki jih je še vedno dovolj.

Opažajo pa, da se zelo hitro polnijo kapacitete v juliju in avgustu, česar se zavedajo tudi njihovi gostje, saj je tudi letos v porastu trend rezervacij po 'first minute' ponudbi. "Bolj kot dviga cen se gosti vse bolj zavedajo, da se bodo kapacitete v glavni poletni sezoni hitro napolnile. Gostom priporočamo, da svoje počitnice v glavni poletni sezoni (julij, avgust) čimprej rezervirajo," pravijo.

Maldivi | Avtor: Profimedias Profimedias
Vse več povpraševanja in rezervacij za bolj oddaljene destinacije

Kot opažajo, se "po dveh težkih 'covid' sezonah situacija na najbolj zanimiv destinacijah za slovenske goste stabilizira in normalizira". Ukrepov in pogojev za vstop na posamezne destinacije je vse manj, za počitnice na hrvaški obali so pogoji že praktično takšni kot pred pandemijo.

In katere so po njihovi oceni najbolj zanimive destinacije za Slovence v letu 2022? "Hrvaška, Črna gora, Grčija, Španija, Italija, Turčija, Egipt, Dubaj, Zanzibar … Vse več je tudi povpraševanja in rezervacij za bolj oddaljene destinacije, kot so Karibi, Maldivi, Sejšeli, po drugi strani opažamo tudi porast rezervacij počitnic v Sloveniji – na Obali, v gorskih turističnih krajih, v zdraviliščih in termah –, pravi hit v letošnji sezoni pa so programi križarjenj po Jadranu," še pravijo.

O tem, kaj v letošnji poletni sezoni pričakovati na področju kampiranja, pa si lahko preberete v članku "Kot kaže, bo v drugi polovici julija in celoten avgust vse nabito polno".

Kampiranje Rekordna sezona Popotnik "Kot kaže, bo v drugi polovici julija in celoten avgust vse nabito polno"

nina.sprohar@styria-media.si

 
Komentarjev 10
 • Dusan12 08:09 16.maj 2022.

  Rd2 so tipi, pivski kolegi za šankom pomagali napisati to skropucalo, ali pa si tavnokar prišel iz ambulante, …..moraš bit pa res bolan, da to spraviš skupaj

 • Avatar Leon
  Leon 15:51 15.maj 2022.

  GLUPI SLOVENCELJNI ... na Mauritiusu ni težav .

 • Avatar jezeran
  jezeran 15:45 15.maj 2022.

  Hrvaška je predraga, kar nudi. Ampak vseeno grem raje tja kot v Turčijo

Sorodne novice