Popotnik
32942 ogledov

"Kot kaže, bo v drugi polovici julija in celoten avgust vse nabito polno"

Kampiranje Profimedia
"Pričakujemo lahko sezono, kot je bila leta 2019, torej rekordna, ali znotraj kamping segmenta celo še boljša," napoveduje Klemen Hren.

T. i. pandemične sezone v turizmu je bilo konec že v drugi polovici lanskega poletja, pravi Klemen Hren, urednik spletne strani avtokampi.si. Tako lahko že letos v hrvaških kampih pričakujemo gnečo, cene pa temu primerne – zasoljene.

Preglavice jim povzroča pomanjkanje kadrov

Kako pa je bilo lani? Na Hrvaškem se je poletna sezona začela precej pozno, pojasnjuje Hren. Razlog za to je med drugim tudi začetek cepljenja, ki je bilo za širšo populacijo omogočeno šele v juniju. Rezervacij sprva ni bilo veliko, po 15. juliju pa se je začel velik naval gostov, predvsem iz Srednje Evrope. Ker jih je tak naval presenetil, so se Hrvati soočali z veliko kadrovsko stisko, saj so v času epidemije odpustili precej ljudi iz turizma in gostinstva. S to težavo se soočajo tudi letos. Primanjkuje predvsem čistilk, pomočnikov v kuhinji, natakarjev … To bi, ocenjuje sogovornik, lahko vplivalo tudi na ponudbo in storitve.

Gnečo Hren tudi letos pričakuje vzdolž celotne hrvaške obale, še največ prostih kapacitet bi po njegovem mnenju utegnilo biti na manj poznanih otokih – a tudi tam to ni pravilo, saj so zanimivi za Hrvate. Sezona bo, vsaj kar se tiče kampiranja, dobra. "Pričakujemo lahko sezono, kot je bila leta 2019, torej rekordna, ali znotraj kamping segmenta celo še boljša," napoveduje.

Parcele v dobrih kampih so že rezervirane

Predlaga, da z dopustom letos ne odlašamo. "Ljudem priporočamo, naj izkoristijo termine takoj po začetku počitnic pa do 15. julija," svetuje Hren. "Kot trenutno kaže, bo v drugi polovici julija in celoten avgust vse nabito polno," nadaljuje in dodaja, da so skoraj vse parcele v kampih v prvih petih vrstah ob morju že zdaj zasedene. Če ste vezani na kolektivne dopuste, pa svetuje čimprejšnjo rezervacijo. Rezervacije so namreč letos precej bolj fleksibilne, odpoved je mogoča do 10 dni pred prihodom. Nekateri gostje so zato rezervirali več parcel in bodo z izbiro počakali do zadnjega.

Je brez rezervacije torej letošnji dopust v kampu misija nemogoče? "Da, vsaj kar se tiče dobrih kampov. Ti so vedno hitro zasedeni," razloži.

Kamp turizem turisti kampiranje prikolica | Avtor: Profimedia Profimedia
Tujci ocenjujejo, da smo preblizu Ukrajini

Veliko zanimanje za kampiranje ni zgolj lokalen pojav, temveč se je tudi zaradi pandemije okrepil po celem svetu. "Vsi so kar naenkrat želeli biti več zunaj, v naravi, izogibati so se začeli hotelom, kjer bi se z drugimi ljudmi neprestano srečevali v zaprtih prostorih," pravi Hren.

Tako ogromno povpraševanje beležijo tudi v kampih po Italiji, Španiji in Franciji. Tam imajo v primerjavi s Slovenijo in Hrvaško v tem času še eno prednost – dovolj so oddaljeni od vojne v Ukrajini, medtem ko marsikateri tuji gostje ocenjujejo, da je Zahodni Balkan preblizu vojnim žariščem. Če se bo kriza še zaostrovala, bi se to utegnilo odražati tudi v rezervacijah. Na zanimanje gostov bi lahko vplivale tudi cene goriva, in sicer tako, da bodo ljudje za dopust izbrali bližje destinacije.

Počitnice, dopust, plaža, prijateljice PROMO Uporabno Kam na dopust? Preverite najbolj vroče destinacije te sezone

Mobilne hiške vse bolj priljubljene

Izjemno popularne med turisti, predvsem iz Srednje Evrope, so tudi mobilne hiške, ki v kampu predstavljajo dodano vrednost. Izberejo jih zaradi večjega udobja – imajo svojo kopalnico, postelje, kuhinjo … Hiške v kampih zasedajo najboljše lokacije, urnik prehrane si v nasprotju s hoteli gostje prilagodijo sami. V kampih so trgovine, restavracije, otroški program … Za vse to so Nemci pripravljeni odšteti 250-300 evrov na noč, cene pa so ponekod še dražje.

Mobilne hiške lastnikom kampov predstavljajo dobro naložbo, posledično pa so pavšalisti, ki vsako leto rezervirajo parcele, v kampih vse manj zaželeni. Lastnikom prinašajo manj dobička, sploh ob vse višjih cenah energentov. Zato kampi pavšalov skorajda ne promovirajo več. Povprečna cena pavšala se sicer giblje okrog 3 tisoč evrov. Tistim, ki imajo fleksibilno službo ali živijo relativno blizu kampa, se tovrstna oblika najema parcele še vedno obrestuje, saj za precej ugodno ceno dobijo možnost skoraj polletnega bivanja ob morju.

Mobilna hišica na Krku | Avtor: Profimedia Profimedia
Kakšne so cene?

Za parcele z elektriko se cene v povprečju gibljejo okrog 50 evrov za dve osebi in 60-65 evrov za štiričlansko družino. Za parcele ob morju je cena za 20 odstotkov višja, pojasnjuje Hren.

Še en trend iz lanskega leta je prisoten tudi v tej sezoni – ogromno povpraševanje po avtodomih, pravi Hren. Če bi ga naročili danes, bi ga mogoče dobili naslednje poletje. Premalo je tudi rabljenih avtodomov in avtodomov za najem, čeprav so ljudje pripravljeni zanje plačati kar velike vsote denarja.

Slovenija lani zaradi bonov neprimerljiva s Hrvaško

Kot pojasnjuje sogovornik, je bila lanska poletna sezona v Sloveniji zaradi turističnih bonov nekaj čisto posebnega, zato je kakršnekoli vzporednice s Hrvaško težko potegniti. Se pa pozna, da se veljavnost bonov počasi izteka, saj je Slovencev v kampih vse manj, sploh na bolj luksuznih destinacijah, kot je denimo Bled.

Terme Krka Slovenija Toliko bonov še vedno neizkoriščenih

nina.sprohar@styria-media.si

Sorodne novice