SMC na vrhu zdravstvene blagajne hoče svojega človeka

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
"V SMC me pozivajo, naj umaknem kandidaturo," pravi Fakin. Trn v peti naj bi bil gradbenim in farmacevtskim lobijem. Iz SMC sporočajo, da bodo podprli Janka Štoka.
Oglej si celoten članek

Generalni direktor ZZZS Samo Fakin, ki se ponovno poteguje za to funkcijo, pravi, da sta ga generalni sekretar SMC Erik Kopač in namestnik generalnega sekretarja vlade Jaka Slokan v petek pozvala, naj umakne kandidaturo.

 "Pozvali so me, naj umaknem kandidaturo, češ da nimam podpore stranke v parlamentu in da želijo izpeljati reformo s svojim človekom," razlaga Fakin.

Kandidature ne bo umaknil

Spomnil je, da o generalnemu direktorju najprej odloča upravni odbor ter skupščina Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). "To se je zgodilo prvič v zgodovini zavoda," pravi Fakin, ki se poteguje za svoj tretji mandat na čelu javne zdravstvene blagajne.

Kandidature ne namerava umakniti, podporo pri ostalih strankah koalicije pa bo preverjal takrat, ko bo na skupščini zavoda izvoljen oziroma,  če bo izvoljen za generalnega direktorja ZZZS.

Delajo mimo premiera in ministrice

Po njegovem mnenju "gre tukaj za posameznike, ki delujejo mimo premierja Mira Cerarja in mimo ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc". O dogodku je Fakin obvestil tako upravni odbor ZZZS kot tudi ministrico.

Meni, da je v ozadju to, da je osem let "preprečeval lobijem, da bi vdrli v javno blagajno". "Naša politika je transparentna. Pri takšnih zakulisnih zgodbah je lahko sklepati marsikaj. Bojim se, da nekdo skuša odpirati vrata lobijem in morda neuresničevati tistega, kar so obljubili v programu," je dodal.

Po njegovih besedah gre za gradbeni in farmacevtski lobi. "Ve se, kdo me ne mara. To je bilo večkrat izraženo," je dejal v izjavi medijem, a konkretnih imen ni želel povedati.

Poteguje se za tretji mandat

Po njegovem mnenju pa stališča ZZZS niso prav različna s programom SMC, saj da program v nekaj točkah povzema strateški razvojni načrt ZZZS. "Ne razumem, zakaj želijo peljati zdravstveno reformo s svojim človekom. Zdravstvene reforme ne pripravlja ZZZS, ampak ministrstvo, kjer imajo svojega človeka," je še dejal.

Samo Fakin je bil na čelo ZZZS prvič imenovan leta 2007,  drugi mandat mu poteče 15. maja prihodnje leto. Če bo zopet izbran za generalnega direktorja, bo to zanj že tretji mandat na čelu javne zdravstvene zavarovalnice. Fakin je zdravnik in je v preteklosti vodil bolnišnico Celje. 

SMC: šlo je za korektno sporočilo

Iz SMC glede Fakinovih navedb pravijo, da šlo zgolj za korektno sporočilo, da ga SMC "v okviru možnosti, ki jih v postopku izbire ima, ne bo podprla". SMC bo podprla Janka Štoka.

Kot so pojasnili v SMC, je stranka kot prednostno nalogo v koalicijsko pogodbo postavila reformo zdravstvenega sistema, ki je eden od osrednjih projektov te vlade. Čakalne dobe za posamezne posege so namreč nedopustno dolge, sistem pa med drugim potrebuje reorganizacijo in jasnejšo razmejitev izvajanja javne in zasebne zdravstvene dejavnosti, so zapisali.

Ob rednem razpisu za direktorja ZZZS se je zato, kot pojasnjujejo v SMC, "glavna vladna stranka odločila, da ministrstvu za zdravje poišče ustreznega partnerja za izvedbo prepotrebne zdravstvene reforme in podpre drugega kandidata in ne dosedanjega direktorja, ki vodi ZZZS dva mandata".

Od kandidata v SMC pričakujejo nujno reorganizacijo zdravstvene zavarovalnice, racionalizacijo delovanja zavoda, krepitev finančnih nadzorov pri izvajalcih in proaktivno vlogo pri pripravi in izvedbi zdravstvene reforme.

Direktor področja financ na ZZZS in računovodstva Janko Štok, ki je po navedbah SMC "že dlje časa opozarjal na nujno potrebne spremembe in tudi predlagal rešitve zanje". "Glavna koalicijska stranka ga bo zato podprla pri kandidaturi," so dodali.

Postopek imenovanja generalnega direktorja ZZZS poteka tako, da upravni odbor ZZZS oblikuje predlog izbire kandidata za generalnega direktorja in ga posreduje skupščini zavoda v imenovanje. Soglasje k imenovanju mora dati tudi državni zbor.

Ni pritiska

Generalni sekretar SMC Erik Kopač  je Fakinove očitke zavrnil in ocenil, da so ravnali korektno. Meni tudi, da na Fakina niso izvedli nikakršnega pritiska. Po njegovih besedah je bil namreč glavni razlog za povabilo Fakina na sestanek v tem, da je bil pred današnjim dnem v javnosti edini uradno znan kandidat za generalnega direktorja ZZZS.

"Ker so se pojavile govorice, da SMC podpira Fakina - po naših informacijah naj bi te govorice prihajale iz njegovega kroga - smo ga mi povabili na vljudnostni pogovor, kjer smo mu pač samo povedali, da podpore naše stranke nima. To je vse," je poudaril Kopač. Zagotovil je tudi, da za SMC ne stojijo nikakršni lobiji.

Lasbaher za plačilo po opravljenem delu

Foto: Žurnal24 Zdravnik Miro Lasbaher je v znamenje protesta za dva dni zaprl ambulanto. Foto: Med prijavljenimi kandidati sicer izstopa Miro Lasbaher, zdravnik koncesionar iz Juršincev, ki je bil v začetku letošnjega leta v sporu z ZZZS zaradi plačevanja koncesionarskih storitev po planiranem ne pa po opravljenem delu. Lasbaher je tudi zagrozil z zaprtjem svoje ambulante, vendar grožnje, kot pravi, ni uresnilčil predvsem zato, ker so ga zato prosili njegovi pacienti. V svojem programu se zavzema, da bi bili vsi izvajalci, tako javni zavodi kot koncesionarji, plačani glede na opravljeno delo. Kot pravi, so mu podporo obljubili v zdravniških organizacijah.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.