Sodba še v veljavi, na prostosti morda le začasno

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Vrhovno sodišče sporoča, da sodba Kordežu ni bila razveljavljena, ampak je senat le ocenil, da so podani razlogi za prekinitev prestajanja zaporne kazni. Da še niso odločili, sta "kriva" soobsojenca.
Oglej si celoten članek

Vrhovno sodišče je prestajanje kazni prekinilo, ker jim tožilstvo še ni dostavilo odgovorov na dve dopolnitvi zahteve za varstvo zakonitosti, ki sta jo v isti zadevi vložila druga dva obsojenca Janja Krašovec in Oto Brglez. Vrhovno sodišče je dopolnitvi na pristojno tožilstvo poslalo 23. oktobra, "neposredno po tem, ko sta bili prejeti". 

Vrhovno sodišče je zato včeraj na seji, ko je obravnavalo Kordeževo zahtevo za varstvo zakonitosti, ugotovilo, da o zadevi ni mogoče celovito odločiti, zato so se odločili, da se Kordežu prekine prestajanje zaporne kazni. Celoten dokument si lahko ogledate na tej povezavi. 

Sodba tako ni bila razveljavljena, vsebinsko odločitev bodo vrhovni sodniki sprejeli "v najkrajšem možnem času, ko bodo za to izpolnjeni formalni pogoji," so zapisali v sporočilu za javnost. 

Vrhovno tožilstvo bo v okviru 15-dnevnega roka odgovorilo na zahtevo o dopolnitvah v primeru Kordeža in soobsojenih. 

Kordež: Ne vem še, zakaj so me izpustili

"Sodbe z odločitvijo o naši zahtevi za varstvo zakonitosti še nimam, zato razlogov, ki so povzročili mojo izpustitev ne morem komentirati," pa je v izjavi, ki so jo poslali iz odvetniške družbe, ki ga zastopa, zapisal Bine Kordež. "Upam, da je Vrhovno sodišče RS ocenilo, da obstajajo resni dvomi o upravičenosti sodbe ter višine kazni, zaradi česar je tudi sprejelo sklep o prekinitvi prestajanja zaporne kazni. Že Višje sodišče v Ljubljani je poleti pravnomočno ugotovilo, da z obravnavanimi dejanji nisem pridobil nobene premoženjske koristi in s tem potrdilo, kar smo v času sodnih postopkov ves čas dokazovali. Verjamem, da se s tem odpira prostor za ponovno oceno o tem ali so bile izvedene poslovne poteze protipravna dejanja, kot so bila opredeljena v dosedanjih sodbah," je zapisal Kordež.  

Na vrhovnem sodišču dodajajo, da nadaljnjega teka postopka v tej fazi ne morejo napovedati. 

Sklep vrhovnega sodišča v celoti: 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 08:21 31. Oktober 2014.

    Po takem načinu bodo kmalu začeli začasno na svobodo puščat še nevarne morilce ... ter jim dali čas da skrijejo …

  • 18:40 30. Oktober 2014.

    Lopov lopova podpira<br />Namesto, da bi mu vse pobrali, kar ima in , da bi plačal še kazen, ga ti …

  • 14:46 30. Oktober 2014.

    Piše: "Vrhovno sodišče je prestajanje kazni prekinilo, ker jim tožilstvo še ni dostavilo odgovorov na dve dopolnitvi zahteve za varstvo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.