Slovenija
14 ogledov

Sodba še v veljavi, na prostosti morda le začasno

Slovenija 21.05.2012 nekdanji predsednik uprave Merkurja Bine Kordez, zacetek so Saša Despot
Vrhovno sodišče sporoča, da sodba Kordežu ni bila razveljavljena, ampak je senat le ocenil, da so podani razlogi za prekinitev prestajanja zaporne kazni. Da še niso odločili, sta "kriva" soobsojenca.

Vrhovno sodišče je prestajanje kazni prekinilo, ker jim tožilstvo še ni dostavilo odgovorov na dve dopolnitvi zahteve za varstvo zakonitosti, ki sta jo v isti zadevi vložila druga dva obsojenca Janja Krašovec in Oto Brglez. Vrhovno sodišče je dopolnitvi na pristojno tožilstvo poslalo 23. oktobra, "neposredno po tem, ko sta bili prejeti". 

Vrhovno sodišče je zato včeraj na seji, ko je obravnavalo Kordeževo zahtevo za varstvo zakonitosti, ugotovilo, da o zadevi ni mogoče celovito odločiti, zato so se odločili, da se Kordežu prekine prestajanje zaporne kazni. Celoten dokument si lahko ogledate na tej povezavi. 

Sodba tako ni bila razveljavljena, vsebinsko odločitev bodo vrhovni sodniki sprejeli "v najkrajšem možnem času, ko bodo za to izpolnjeni formalni pogoji," so zapisali v sporočilu za javnost. 

Vrhovno tožilstvo bo v okviru 15-dnevnega roka odgovorilo na zahtevo o dopolnitvah v primeru Kordeža in soobsojenih. 

Kordež: Ne vem še, zakaj so me izpustili

"Sodbe z odločitvijo o naši zahtevi za varstvo zakonitosti še nimam, zato razlogov, ki so povzročili mojo izpustitev ne morem komentirati," pa je v izjavi, ki so jo poslali iz odvetniške družbe, ki ga zastopa, zapisal Bine Kordež. "Upam, da je Vrhovno sodišče RS ocenilo, da obstajajo resni dvomi o upravičenosti sodbe ter višine kazni, zaradi česar je tudi sprejelo sklep o prekinitvi prestajanja zaporne kazni. Že Višje sodišče v Ljubljani je poleti pravnomočno ugotovilo, da z obravnavanimi dejanji nisem pridobil nobene premoženjske koristi in s tem potrdilo, kar smo v času sodnih postopkov ves čas dokazovali. Verjamem, da se s tem odpira prostor za ponovno oceno o tem ali so bile izvedene poslovne poteze protipravna dejanja, kot so bila opredeljena v dosedanjih sodbah," je zapisal Kordež.  

Na vrhovnem sodišču dodajajo, da nadaljnjega teka postopka v tej fazi ne morejo napovedati. 

Sklep vrhovnega sodišča v celoti: 

Komentarjev 5
  • erikkk 08:21 31.oktober 2014.

    Po takem načinu bodo kmalu začeli začasno na svobodo puščat še nevarne morilce ... ter jim dali čas da skrijejo denar ali pa pobegnejo ...Neverjetno...

  • Papaja Popi 18:40 30.oktober 2014.

    Lopov lopova podpiraNamesto, da bi mu vse pobrali, kar ima in , da bi plačal še kazen, ga ti kreteni še izpustijoSedaj je treba samo še počakati kdaj bo pobegnilKakšna banana republika smo mi

  • Izudin 14:46 30.oktober 2014.

    Piše: "Vrhovno sodišče je prestajanje kazni prekinilo, ker jim tožilstvo še ni dostavilo odgovorov na dve dopolnitvi zahteve za varstvo zakonitosti, ki sta jo v isti zadevi vložila druga dva obsojenca Janja Krašovec in Oto Brglez." In zakaj je potem ...prikaži več sploh šel v zapor, če še ni bilo vse razčiščeno?!