Odvetnik: "Ni šlo za umor na grozovit način"

Foto: Anže Petkovšek Facebook morilca Foto: Anže Petkovšek Facebook morilca Foto: Anže Petkovšek Facebook morilca
Sodnica bo danes izrekla sodbo "Facebook morilcema".
Oglej si celoten članek

V sodni dvorani je najprej sodišče še dodatno zaslišalo priče. V zaključnem govoru je tožilka Mateja Roguljič vztrajala, da sodišče obema obdolžencema dosodi 25 let zapora za umor in dodatno leto dni za nezakonito snemanje ter da se jima do pravnomočnosti sodbe podaljša pripor.

Zagovornik prvoobtoženega Aleša Olovca Dušan Dornik je prepričan, da so bile poškodbe usodne še preden sta obdolžena pokojnega začela snemati. "Olovec s pestjo ni mogel povzročiti tako hudih poškodb, te je povzročil Kovač z nogo. Ni šlo za umor na grozovit način, ker je bila žrtev v nezavesti in izživljanje nad žrtvijo v takšnem primeru ne povzroča zelo hudih bolečin." Odvetnik zato predlaga, da mu sodišče izreče nižjo kazensko sankcijo; ne za umor, pač pa za posebno hude telesne poškodbe.

Zagovornik Martina Kovača Dušan Medved je dejal, da gre za tragično zgodbo treh fantov, ki odraža način njihovega življenja v težkih razmerah. "Ni šlo za umor na grozovit način, saj je za to potreben konkreten motiv, ne eventuelni naklep, kot trdi tožilstvo. Kovač ni imel motiva nikomur vzeti življenja."  Medved je dejal, da je Olovec tisti, ki je poškodoval Cekuto, zato se strinja, da se ga lahko obravnava za hudo telesno poškodbo, medtem ko ni nobenih dokazov, da bi Cekuto poškodoval Kovač. "Tožilstvo je pod pritiskom javnosti. Zadevo so na začetku peljali drugače, kot hudo telesno poškodbo. Šlo je tako daleč, da zdaj obema očita umor na grozovit način, za kar ni resne pravne podlage," pravi odvetnik.

Grozodejstvo, ki je odmevalo tudi v tujini

Spomnimo. Tridnevno popivanje se je 13. februarja letos končalo trgično za 26-letnega Andreja Cekuto. V večurnem obračunu, ki naj bi ga sprožilo Cekutino žaljenje mame prvoobtoženega Aleša Olovca, je slednji poleg odrgnin, podpludb, zlomljenega nosu, poškodb oči, ram, komolca, hrbta, ustnic, obležal v travi s krvavitvami v trebuhu in možganskem deblu. Izživljenje nad nemočnim Cekuto v zadnjih minutah sta obdolžena - poleg Olovca je v zločinu sodeloval še drugoobtoženi Martin Kovač - predvajala na Facebooku, zato se ju je hitro prijel vzdevek Facebook morilca. Kot je pojasnil Borut Štefanič, izvedenec sodne medicine, je bil za Cekuto usoden seštevek poškodb, večina katerih je nastala z brcanjem. Če bi bila žrtev deležna takojšnje pomoči, bi imela nekaj možnosti za preživetje, tako pa ji ob prihodu reševalcev ni bilo več pomoči. Na sojenju je sicer Kovač trdil, da je želel poklicati rešilca, a mu Olovec tega ni dovolil.

Foto: Anže Petkovšek Facebook morilca

Tudi sicer sta se obtoženca med sojenjem obrnila eden proti drugemu. Kovačev zagovornik Dušan Medved je ves čas poskušal dokazati, da je drugoobtoženi pri pretepu igral le obrobno vlogo in da je za smrt Cekute izključno kriv Olovec. Medtem ko je njegov zagovornik Dušan Dornik želel vsaj namigniti, da morda vendarle usodnega udarca žrtvi ni zadal Olovec. Krivde nista priznala.

Kovač je pretep snemal in tudi nekajkrat brcnil nezavestno žrtev (priznal je eno do dve brci v glavo), vendar tožilka Mateja Roguljič je vztrajala, da ni mogoče govoriti o tem, kateri od njiju nosi večjo ali manjšo krivdo, pri pretepu sta sodelovala oba. Tožilka je sicer na začetku sojenja kaznivo dejanje prekvalificirala iz posebno hude telesne poškodbe s smrtnim izidom (zagrožena kazen do 15 let zapora) v umor (od 15 do 30 let zapora).

Smrt 26-letnika Pretepeni 26-letnik je umrl

Alkohol ni bil razlog

Oba sta vtrajala tudi pri tem, da zaradi alkohola nista vedela kaj počneta in da prijatelja nista želela ubiti. Izvedenec psihiatrične stroke Matej Kravos pa je na zaslišanju pojasnil, da ni šlo za nek enkraten dogodek, ker so vsi skupaj popivali več dni ali za nek izjemen zunanji dejavnik, ki bi vplival na dejanja. Sam alkohol ne more biti razlog za neprištevnost, glede na to, da sta dejanje posnela, pa je moč sklepati, da sta bila sposobna razmišljanja. Alkohol je pa seveda pripeljal le še do večje brezbrižnosti.

Razloge za brutalno izživljanje, ki je močno pretreslo vsakogar, ki si je posnetek ogledal (Facebook je potreboval kar nekaj časa, da ga je umaknil), je najbolje orisala sodna izvedenkai klinične psihologije Sanja Šešok, ki je obema pripisala nizko intelektualno zmogljivost ter visoko stopnjo egocentričnosti. Pri obeh je zaznala zelo nizko čustvenost in odsotnost obžalovanja za slabo, storjeno drugim. Oba sta socialno nezrela. Kljub temu, da sta na spodnji meji podpovprečne intelektualnosti, pa po njenem mnenju ne gre za duševno nerazvitost ali duševne motnje. Svojega dejanja sta se nedvomno zavedala, zunanji dejavniki, na katere sta se oba izgovarjala, niso bili odločilni, Šešokova pa priznava, da jima življenjske okoliščine, v katerih sta odraščala v Podbočju pri Krškem, kjer se je usodni pretep tudi zgodil, gotovo niso bile naklonjene.

Brutalen posnetek na Facebooku Osumljenca za brutalen umor v Krškem se izgovarjata na alkohol

dezurni@zurnal24.si

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 03:05 21. September 2017.

    Takoj za 30 let brez možnosti pomilostitve ali predčasnega izpusta, da jima ne bo dolgčas pa naj gresta njuna odvetnika …

  • 17:10 20. September 2017.

    Takoj za 30 let brez možnosti pomilostitve ali predčasnega izpusta,da jima ne bo dolgčas pa naj gre njun odvetnik zraven,dane …

  • 14:47 20. September 2017.

    Verjetno sta ga božala, dokler ni omagal, nič grozovitega, le božanja ni prenesel.Vsa Evropa se ob tej izjavi nasmeji

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.