Soglasje umaknilo 90 odstotkov zdravnikov

Foto: Žurnal24 Vlada je z ukrepom na račun zdravnikov v proračunu prihranila 13 milijonov evrov
Soglasja za prostovoljno dodatno nadurno delo je doslej umaknilo že 2011 zdravnikov.
Oglej si celoten članek

Javni zdravstveni zavodi bodo od 1. septembra dalje morali delo organizirati drugače, če bodo želeli zagotoviti neprekinjeno 24-urno zdravstveno varstvo. "Četudi je novi zakon o sistemu plač v javnem sektorju, ki prinaša razvrednotenje nadurnega dela zdravnikov, že v veljavi, bodo umiki soglasij zdravnikov za prostovoljno nadurno delo stopili v veljavo šele 1. septembra, saj smo želeli dati vodstvom zdravstvenih zavodov čas, da organizirajo delo po novem," pravijo v Fidesu.

Zdravniki so začeli umikati svoja soglasja za delo preko polnega delovnega časa po tem, ko je državni zbor na predlog vlade in ob nasprotovanju sindikatov sprejel novelo zakona o sistemu plač v javnem sektorju, s katero so med drugim znižali plačilo za delo v dežurstvu. S tem so po žepu najbolj udarili zdravnike, saj je zaradi njihovega pomanjkanja veliko število nadur med zdravniki običaj.

Zdravniki pripravljeni na pogovore
Zdravniki so se pripravljeni pogajati, a vztrajajo, da mora vlada, ki je enostransko posegla po dodatkih za njihovo plačilo, pred tem vzpostaviti prvotno stanje oziroma drugače nadomestiti tisto, kar je zdravnikom enostransko odvzela. Vlada je z ukrepom na račun zdravnikov v proračunu prihranila 13 milijonov evrov.

"Ocenjujemo, da ministrstvo zdravnike nagovarja s figo v žepu. Še zlasti, ker do sedaj ni našlo ne politične volje in ne moči za konstruktiven pogovor z zdravniki, zdravniškim sindikatom in drugimi socialnimi partnerji, kaj šele za nasprotovanje zakonodaji, ki slabi in destabilizira zdravstveni sistem,"
še sporočajo iz Fidesa.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.