Slovenija
2 ogledov

Soglasje umaknilo 90 odstotkov zdravnikov

Vlada je z ukrepom na račun zdravnikov v proračunu prihranila 13 milijonov evrov Žurnal24 main
Soglasja za prostovoljno dodatno nadurno delo je doslej umaknilo že 2011 zdravnikov.

Javni zdravstveni zavodi bodo od 1. septembra dalje morali delo organizirati drugače, če bodo želeli zagotoviti neprekinjeno 24-urno zdravstveno varstvo. "Četudi je novi zakon o sistemu plač v javnem sektorju, ki prinaša razvrednotenje nadurnega dela zdravnikov, že v veljavi, bodo umiki soglasij zdravnikov za prostovoljno nadurno delo stopili v veljavo šele 1. septembra, saj smo želeli dati vodstvom zdravstvenih zavodov čas, da organizirajo delo po novem," pravijo v Fidesu.

Zdravniki so začeli umikati svoja soglasja za delo preko polnega delovnega časa po tem, ko je državni zbor na predlog vlade in ob nasprotovanju sindikatov sprejel novelo zakona o sistemu plač v javnem sektorju, s katero so med drugim znižali plačilo za delo v dežurstvu. S tem so po žepu najbolj udarili zdravnike, saj je zaradi njihovega pomanjkanja veliko število nadur med zdravniki običaj.

Zdravniki pripravljeni na pogovore
Zdravniki so se pripravljeni pogajati, a vztrajajo, da mora vlada, ki je enostransko posegla po dodatkih za njihovo plačilo, pred tem vzpostaviti prvotno stanje oziroma drugače nadomestiti tisto, kar je zdravnikom enostransko odvzela. Vlada je z ukrepom na račun zdravnikov v proračunu prihranila 13 milijonov evrov.

"Ocenjujemo, da ministrstvo zdravnike nagovarja s figo v žepu. Še zlasti, ker do sedaj ni našlo ne politične volje in ne moči za konstruktiven pogovor z zdravniki, zdravniškim sindikatom in drugimi socialnimi partnerji, kaj šele za nasprotovanje zakonodaji, ki slabi in destabilizira zdravstveni sistem,"
še sporočajo iz Fidesa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.