Sojenje stečajnemu upravitelju Goršetu

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Začela se bo glavna obravnava v sojenju suspendiranemu stečajnemu upravitelju Branetu Goršetu. Obtožnica bremeni kaznivega dejanja zlorabe položaja pri vodenju stečaja Hranilno-kreditne službe (HKS) Sicura. Glavna obravnava se bo začela tudi za kupca terjatev HKS Sicure Janeza Šušteršiča.
Oglej si celoten članek

Brane Gorše in Janez Šušteršič na predobravnavnem naroku nista priznala krivde za očitana dejanja. Okrožni državni tožilec Edvard Ermenc jima je za priznanje krivde ponudil nižjo kazen, in sicer za Goršeta dve leti in 10 mesecev zapora ter denarno kazen, za Šušteršiča pa eno leto in 10 mesecev zapora ter prav tako dodatno denarno kazen.

Predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča Anton Panjan pa je ugodil Goršetovi zahtevi in iz postopka izločil sodnika Srečka Škerbca. Ta je bil član senata, ki je uvedel preiskavo zoper obtoženca, čeprav se preiskovalni sodnik s tem ni strinjal. Vodenje sodnega postopka je zato prevzela sodnica Dejana Fekonja.

Spomnimo...

Podjetje HKS Sicura je šlo v stečaj leta 2002, upniki pa so že leto zatem Banko Slovenije pozvali, naj sodišču predlaga zamenjavo Goršeta, a tega ni storila. V začetku leta 2004 pa je Gorše po poročanju medijev terjatve, ki so bile skupaj nominalno vredne skoraj 200.000 evrov, za 34.400 evrov prodal Jožetu Šušteršiču. Ta je nato leto kasneje z njihovo prodajo iztržil 228.000 evrov.

HKS Sicura je septembra 2002 sprejela sklep o likvidaciji, oktobra istega leta je bil nad njo z odločbo Banke Slovenije začet postopek prisilne likvidacije zaradi oviranja nadzora po zakonu o bančništvu, še istega leta pa je šlo podjetje v stečaj. V stečajnem postopku, ki je potekal deset let, je bilo prijavljenih sedem milijonov evrov terjatev, upniki pa so jih dobili poplačanih 1,9 milijona evrov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 23:24 21. November 2012.

    http://www.uporabi.net/

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.