"Šolate jih na zasebnih šolah, ker hočete biti elita!"

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Državni zbor je s 60 glasovi za in 22 proti sprejel sklep, s katerim je začel postopek za spremembo ustave glede financiranja zasebnih osnovnih šol.
Oglej si celoten članek

Za začetek postopka sta bili v tej fazi postopka potrebni dve tretjini glasov navzočih poslancev. Že sama razprava pa je pokazala, da sklep podpirajo v SMC, SD, DeSUS in Levici, podporo pa sta napovedali tudi dve poslanki iz vrst nepovezanih poslancev (NP).

Predlogu glede spremembe zakona, ki ga je Ustavna komisija DZ sprejela v začetku oktobra, poleg NSi nasprotuje SDS. "To je sramota, otrokom iz najrevnejših družin bo onemogočen dostop do najkvalitetnejšega izobraževanja, hočete uničiti njihov razvoj," je dopoldne v Državnem zboru grmel poslenec SDS Branko Grims, ki je prepričan, da so ravno zasebne šole tiste, ki zagotavljajo najkvalitetnejšo izobrazbo. "Svoje otroke levičarji veselo šolate na zasebnih šolah, ker hočete biti elita. To je srž problema!" je poudarjal Grims. 

Financiranje programa zasebnih šol iz javnih sredstev manj kot 100 odstotno?

V ustavi bi namreč določili, da se obvezno osnovnošolsko izobraževanje v zasebnih šolah financira pod pogoji in na način, kot to določa zakon. To pomeni, da bi bile javne šole financirane iz javnih sredstev, financiranje zasebnih šol pa bi urejal poseben zakon.

Državni zbor bi tako določil v kakšni višini se financira zasebno osnovno šolstvo. Odstotek financiranja pa bi lahko bil tudi nižji, kot je pred tremi leti določilo ustavno sodišče oziroma financiranja iz javnih sredstev sploh ne bi bilo.

Ustavno sodišče je v tem primeru sicer odločilo prav nasprotno in določilo, da se mora financiranje programov javnih in zasebnih šol izenačiti. Program v zasebnih šolah je trenutno financiran 85-odstotno.

Slovenija Koalicija se ne more dogovoriti o financiranju zasebnih šol

"Glavni cilj spremembe vsakomur v državi zagotoviti enak dostop do kakovostnega in svetovnonazorsko nevtralnega šolstva," je v današnji razpravi povedal Matjaž Han iz SD, ki je skupaj z DeSUS, Levico in Stranko Alenke Bratušek DZ predlagala, da začne postopek spremembe ustave. "V zasebne šole so sprejeti otroci, za katere se vodstvo tako odloči, v javni šoli pa ima mesto vsak otrok," pravi Alenka Bratušek.

Za zasebne šole vse več zanimanja

Zanimanje za zasebne šole iz leta v leto postopoma narašča. Pred petimi leti se je v zasebne šole vpisalo 150 učencev, nato vsako leto od 10 do 20 več, največji porast zanimanja za zasebne šole pa se je zgodil z letošnjim letom. Lani je v zasebne šole tako šlo 194 prvošolčkov, letos pa že 55 več, torej 248. Po podatkih ministrstva za šolstvo je to 1,13 odstotka prvošolcev.

Ali je večje zanimanje za zasebne šole posledica ustavne odločbe iz leta 2014, ki je naložilo izenačitev financiranja javnih in zasebnih šol, kar bi lahko pomenilo nižje šolnine, na ministrstvu pristojnem za šolstvo, ne komentirajo.

Decembra  bodo v Ljubljani odprli novo razkošno stavbo zasebne OŠ montesori, kjer pa bo šolnina ostala. "Kljub pogostemu napačnemu omenjanju 100 odstotnega financiranja zasebnega šolstva, je realnost drugačna. Država namreč ne krije investicije v objekt, kar predstavlja večji del stroška, ki ga morajo plačati starši in se pri nas giblje med 105 in 230 evri. Šolnina bo tako ostala prav iz tega naslova tudi po uveljavitvi ustavne odločbe. Kakšna točno bo uveljavitev in s tem cena, pa bo znano glede na uzakonjeno rešitev," je nedavno za naš portal povedal ravnatelj OŠ montessori Pavel Demšar.

Zasebne šole Zasebniki gradijo, ministrstvu pa zmanjkuje

Šest zasebnih osnovnih šol

Z novim šolskim letom je začela delovati še ena, šesta zasebna šola. Gre za zasebno šolo Lila, ki bo izvajala program osnovne šole po posebnih pedagoških načelih. Poleg Montessori inštituta učni program po principih montessori izvaja Vzgojno izobraževalni zavod Antona Martina Slomška Maribor, delujeta še dve Waldorfski šoli ter OŠ Alojzija Šuštarja v Ljubljani.

Zasebne šole ne bodo mogle več izbirati učencev

Medtem, ko so zasebne šole doslej lahko pogojevale, katere učence bodo sprejele pa po spremenjeni zakonodaji to ne bo več možno. "V skladu s predlogom sprememb ZOFVI mora zasebna šola, ki je vpisana v razvid izvajalcev, med drugim izpolnjevati pogoj, da so vpisni pogoji določeni tako, da zagotavljajo vpis učencev ne glede na narodnost, raso, spol, jezik, vero, politično ali drugo prepričanje, gmotno stanje, rojstvo, izobrazbo, družbeni položaj, invalidnost ali katerokoli drugo osebno okoliščino," razlagajo na ministrstvu.


Slovenija OŠ Lila - nova zasebna šola z javno veljavnim programom

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 21

  • 13:15 22. November 2017.

    Res me zanima, kako bi se zagovorniki privat šol odzvali, če bi islamistična skupnost v Sloveniji odprla privat šolo in …

  • 11:01 22. November 2017.

    Nekaj me bistveno bolj moti tukaj - ali ljudje nimajo nobene pravice pri sooblikovanju in potrditvi ustave?

  • 20:41 21. November 2017.

    Spet se pogovarjajo o napačni temi. Denar za šolanje pripada učencu in ta ga naj nese na šolo na katero …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.