Slovenija
18120 ogledov

Zasebniki gradijo, ministrstvu pa zmanjkuje

Gradnja šole Montessori v Podutiku. Anže Petkovšek Gradnja šole Montessori na Kozakovi ulici v Podutiku.
Na obrobju Ljubljane raste moderna zasebna šola.

Po sedmih letih delovanja zasebne OŠ montessori, v Ljubljani raste nova, velika moderna stavba. "Vsa ta leta smo delovali v najetih prostorih, na katere ne moremo računati dolgoročno. Za to smo se odločili za novogradnjo na zemljišču, ki smo ga kupili v ta namen," pravi ravnatelj OŠ montessori Pavel Demšar.

Zapleti z gradnjo

Montessori inštitut novo šolo gradi v Podutiku, na območju med travniki in polji.

Gradnja šole Montessori v Podutiku. | Avtor: Anže Petkovšek Gradnja šole Montessori na Kozakovi ulici v Podutiku. Anže Petkovšek
Parcelo v Podutiku so kupili leta 2011, nato pa je sledilo nekaj zapletov. "Lahko rečemo, da so bili dogovori za gradnjo zelo zahtevni. Več let so trajali pogovori in iskanje rešitev."

Po večkratnih menjavah parcel so jeseni 2015 ponovno pristali pri načrtovanju projekta na prvotni parceli v Podutiku. Konec 2016 so dobili gradbeno dovoljenje, v novo šolo naj bi se učenci predvidoma vselili decembra letos. Kot pravijo, gradnjo financirajo delno iz  lastnih sredstev, pretežno pa iz posojila.

Za 200 otrok

"Z novogradnjo si bomo pridobili trajno prostorsko rešitev za 200 otrok, ne bo pa sama izgradnja pomenila bistvenega povečanja števila letno vpisanih otrok, ki se zadnja leta giblje okrog 20. Tako bo žal še vedno več kot polovica otrok, katerih starši bi radi vpisali otroka v našo šolo, ostalo brez mesta pri nas," pravi Demšar.

Za montessori pedagogiko je značilno, da so v oddelkih otroci različnih starosti, ki sami izbirajo delo, to pa poteka v dolgih časovnih sklopih. Montessori pristop pa je prepoznaven tudi po sodelovanju med otroki, odsotnosti ocenjevanja in testov, napotki učitelja so individualni ali v majhnih skupinah tako za učno snov kakor za socialne veščine. 

 | Avtor:

Zanimanje za zasebne šole vedno večje

Vpis učencev v zasebne šole iz leta v leto postopoma narašča. Pred petimi leti se je v zasebne šole vpisalo 150 učencev, nato vsako leto od 10 do 20 več, največji porast zanimanja za zasebne šole pa se je zgodil z letošnjim letom. Lani je v zasebne šole tako šlo 194 prvošolčkov, letos pa že 55 več, torej 248. Po podatkih ministrstva za šolstvo je to 1,13 odstotka prvošolcev.

Država je medtem letos namenila 2/3 manj sredstev za obnovo javnih šol in vrtcev. Lani je tako ministrstvo sofinanciralo 2,8 milijona evrov, letos manj kot 889 tisoč evrov. Predlogu, da bi v proračunu za leti 2018 in 2019 namenilo več denarja sofinanciranju gradenj šol in vrtcev, vlada ni ugodila.

Ali je večje zanimanje za zasebne šole posledica ustavne odločbe iz leta 2015, ki je naložilo izenačitev financiranja javnih in zasebnik šol, na ministrstvu ne komentirajo. Kot je znano, ministrstvo zdaj sofinancira 85 odstotkov javnih programov v zasebnih šolah. 

V pričakovanju 100 odstotnega sofinanciranja programa

Na vprašanje, kdaj naj bi financiranje javnih programov v zasebnih šolah postalo 100 odstotno, na ministrstvu za izobraževanje znanost in šport (Mizš) odgovarjajo: "Po sprejetju sprememb Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja v Državnem zboru. Kdaj bo to, je v tem trenutku težko napovedati."

V Novi Gorici delujeta tudi dve Hiši otrok po metodi montessori. Ker gre v obeh  | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Šolnina bo ostala

Kljub višjemu prispevku države zasebnim šolam, pa bo šolnina na zasebni OŠ montessori ostala. "Kljub pogostemu napačnemu omenjanju 100 odstotnega financiranja zasebnega šolstva, je realnost drugačna. Država namreč ne krije investicije v objekt, kar predstavlja večji del stroška, ki ga morajo plačati starši in se pri nas giblje med 105 in 230 evri. Šolnina bo tako ostala prav iz tega naslova tudi po uveljavitvi ustavne odločbe. Kakšna točno bo uveljavitev in s tem cena, pa bo znano glede na uzakonjeno rešitev," pravi ravnatelj OŠ montessori Pavel Demšar. 

Z novim šolskim letom bo v Sloveniji začela delovati še ena, šesta zasebna šola. Gre za zasebno šolo Lila, ki bo izvajala program osnovne šole po posebnih pedagoških načelih. Poleg Montessori inštituta učni program  po principih montessori izvaja Vzgojno izobraževalni zavod Antona Martina Slomška Maribor, delujeta še dve Waldorfski šoli ter OŠ Alojzija Šuštarja v Ljubljani.

Zasebne šole ne bodo mogle več izbirati učencev

Medtem, ko so zasebne šole doslej lahko pogojevale, katere učence bodo sprejele - na OŠ montessori je bil pogoj predhodno obiskovanje vrtca montessori, pa po spremenjeni zakonodaji to ne bo več možno. "V skladu s predlogom sprememb ZOFVI mora zasebna šola, ki je vpisana v razvid izvajalcev, med drugim izpolnjevati pogoj, da so vpisni pogoji določeni tako, da zagotavljajo vpis učencev ne glede na narodnost, raso, spol, jezik, vero, politično ali drugo prepričanje, gmotno stanje, rojstvo, izobrazbo, družbeni položaj, invalidnost ali katerokoli drugo osebno okoliščino," razlagajo na ministrstvu.

sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • Veron 14:51 01.september 2017.

    Kjer je denar, je tudi "volja". Še lani je bila tukaj koruza, letos pa zazidljiva parcela. Korupcija :)

  • peter28 10:55 01.september 2017.

    In potem ta nadebudna mladež sodobnih helikopterskih mamic pride v normalno šolo, takrat pa se pokaže kakovost raznih new age pristopov k izobraževanju. Ti mamini sončki in lunice imajo ogromno luknjo v znanju, tako da hvala ampak ne hvala za take šole.

  • Majazmaja 09:38 01.september 2017.

    Sergeja Hadner Hvala: v članku mrgoli pravopisnih napak! Poleg tega to, kar ste opisali, NI montessori pedagogika, pač pa WALDORFSKA - vsaj preverite, ker je razlika OGROMNA! Waldorfske šole slovijo kot šole z zelo nizkim izobrazbenim standardom, montessori pedagogiki pa ...prikaži več nekateri očitajo prezgodnjo akademizacijo. 10 minut Vam vzame, da vpišete montessori in waldorf pedagogika v Google. Bo šlo?! Za popravke pravopisnih napak pa lahko prosite otroke 3. razreda kakšne montessori šole.